Wild verliefd : alles over liefde en seks bij dieren. - Merle, Ditte, ....-; de Wolf, Alex, ....- (Vianen : The House of Books, 2009)
Als het om voortplanting gaat, houden sommige dieren er vreemde gewoontes op na. In dit wel heel bijzondere boek komen er een heleboel aan bod: snavelzoenen, nat slurfzoenen, knuffels op afstand, dodelijke liefdesbeten en nog veel en veel meer. Aan de hand van de prachtige illustraties van Alex de Wolf volgen we zoogdieren, vogels en insekten bij de daad en alles wat daarmee samenhangt, ervoor en erna. Een soms hilarische, soms verbijsterende reis door het dierenrijk, waar instandhouding van de soort tot een enorme variatie aan inventieve technieken heeft geleid. 'Wild verliefd' is bekroond met de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs 2010. Liefde & seks zijn spannend.... ook bij dieren! In dit boek lees je er alles over. Hoe verliefde dieren elkaar zoeken en vinden. Hoe ze op de versiertoer gaan. Hoe vurig ze knuffelen en vrijen. Mannetjes die nepcadeautjes geven. Vogels die het zonder piemel doen. Vrouwtjes die hun man opeten. Sommige dieren worden eerst mannetje en dan vrouwtje. Andere zijn
Mannetje en vrouwtje tegelijk! Dieren hebben allerlei manieren. En wat voor manieren. Zeg nooit: dat is te gek, dat bestaat niet. Want het bestaat! In dit boek staan de leukste en wildste dingen over het liefdesleven van meer dan 100 dieren. En... veel tips van dieren om liefdesproblemen aan te pakken. Hoe een niesende opossum zich met een gevorkte piemel voortplant.... In dit kunstzinnig in zwart-rode zeefdruk vormgegeven boek, wordt het seks- en liefdesleven van meer dan honderd diersoorten beschreven. De opossum (een buideldier) is de laatste in de rij van gewone en meer bijzondere diersoorten waarvan het waargenomen voortplantingsgedrag breeduit, realistisch feitelijk (niet schokkend) en verhalend met een humoristische ondertoon uitgelegd wordt. Daarbij is het opmerkelijk dat de biologen vroeger waarnemingen heel anders duiden dan de huidige wetenschappers dat doen. En juist dat wordt door de schrijfster helder en gedetailleerd uit de doeken gedaan. Het is daardoor een mooi, exact, uitgebreid
(152 p.) en volledig seksdierenboek, met heel veel verrassende wetenswaardigheden, feitjes en grapjes. Gelukkig zijn de twaalf hoofdstukken door kleur en kopjes in stukken gedeeld: zodat je op willekeurige plekken in het boek kunt beginnen te lezen. Het register op diersoort helpt daarbij. Ook de conclusies per hoofdstuk (met een knipoog) zijn handig.
Leeftijd: 8+
Keywords: Diergedrag; Voortplanting -- Dieren