Handelingsplanning in het basisonderwijs. - Van Gils, Marc, ....-; Speltincx, Jan, ....- (Antwerpen : Garant, 2009)
Kwaliteitsvol onderwijs bieden gaat niet vanzelf. Meer en meer stellen we vast dat kinderen, leerlingengroepen, ouders, teamleden, scholen, gemeenschappen enorm verschillen. Deze verscheidenheid daagt uit om gericht te zoeken naar een gepast antwoord. Handelingsplanning werkt hierbij ondersteunend. Het is een effectieve manier om het onderwijsaanbod weloverwogen af te stemmen op de specifieke onderwijsbehoeften van kinderen. De auteurs staan naast het systematische en cyclische proces stil bij de verschillende niveaus van handelingsplanning die elkaar voortdurend wederzijds benvloeden: het schoolwerkplan, het groepshandelingsplan en het individueel handelingsplan. De betrokkenheid van leerkrachten, paramedici, psychologisch en pedagogisch personeel, kinderen en ouders vormen de rode draad in dit dynamisch proces. Handelingsplanning is immers meer dan steriel papierwerk. Het is een manier van werken, ingebed in een ontwikkelings- en teamgericht klimaat. Met dit boek willen Marc Van Gils
En Jan Speltincx - die beiden al jarenlang actief zijn in het Vlaamse buitengewoon onderwijs - basisscholen bijstaan bij de handelingsplanning: het dynamisch proces van voortdurend reflecteren, evalueren, selecteren en positioneren. Na een inleidend hoofdstuk bespreken de auteurs de handelingsplannen op respectievelijk het niveau van de school, de groep en de individuele leerlingen. Verder focussen ze onder andere op de samenwerking binnen het schoolteam, de rol van kinderen en ouders bij de handelingsplanning, en het belang van een dynamisch personeelsteam. In een afsluitend hoofdstuk geven ze een aantal vuistregels om als school om te gaan met de weerstand van leerkrachten tegenover handelingsplannen. Achteraan volgen een begrippen- en afkortingenlijst, enkele bijlagen (voorbeelden van handelingsplannen) en een literatuurlijst. Dat alles wordt ondersteund met praktische tips en een cd-rom met werkbestanden. Een overzichtelijk en helder geschreven boek voor leidinggevenden in het onderwijs
Die het aanbod willen afstemmen op de behoeften van leerlingen
Inhoudsopgave : 1. Handelingsplanning 2. Handelingsplanning op niveau van de school : schoolwerkplanning 3. Handelingsplanning op niveau van de groep : groephandelingsplanning 4. Handelingsplanning op niveau van de kinderen : individuele handelingsplanning 5. Doelgericht werken 6. Handelingsplanning gekaderd in de werking van de school 7. Betrokkenheid van ouders bij handelingsplanning 8. Handelingsplanning vraagt een dynamisch personeelsteam 9. Weerstanden zorgen voor verbetering
Keywords: Handelingsplannen -- Basisonderwijs