Academische taalvaardigheden : dienst studieadvies - diversiteit. - De Bolle, Leen, ....- (Brussel : VUBPress, 2010)
De laatste jaren is er hoe langer hoe meer aandacht voor het belang van academische taalvaardigheden als essentieel onderdeel van een succesvolle studieloopbaan. Ook de problematiek van taal en diversiteit wint aan belang. In het landschap van het hoger onderwijs rijzen recent her en der projecten en initiatieven op rond taalbeleid. De Dienst voor Studieadvies/Diversiteit van de Vrije Universiteit Brussel ontwikkelde dit originele Oefenboek Academische Taalvaardigheden l. Het is een praktisch leerinstrument waarmee je als (beginnende) student hoger onderwijs meteen aan de slag kan. Het boek bestaat uit twee delen: 1. Elementgerichte oefeningen en 2. Vaardigheden. De elementgerichte oefeningen gaan over de 'elementen' van de taal. Je leert er je woordenschat verruimen, correcte zinnen vormen, en je krijgt sleutels aangereikt om met vaktaal om te gaan. Wat de vaardigheden betreft, leer je hoe je goede definities kunt maken, hoe je efficiënter kunt lezen, bijvoorbeeld met het oog op meerkeuze-examenvragen, hoe je omgaat met verschillende taalregisters, en heel wat meer. Bij het opstellen van de oefeningen hebben de auteurs zich zowel gebaseerd op de praktijk van studiebegeleiding en gesprekken met docenten, assistenten, trajectbegeleiders, als op een exploratie van diverse eindcompetenties binnen de academische opleidingen. Het gebruikte 'taalmateriaal' is onder meer afkomstig uit algemene inleidende eerstejaarscursussen van uiteenlopende opleidingen. In die zin is dit oefenboek tevens een 'taalbad' academisch Nederlands. Er werd dus ingespeeld op de noden en behoeften bij eerstejaarsstudenten in het hoger onderwijs, maar wegens het vakoverschrijdende karakter van de oefeningen kunnen zij ook nuttig zijn voor studenten uit hogere jaren, leerlingen uit het secundair onderwijs of studenten aan andere onderwijsinstellingen.
Dl.1: Een oefenboek - Dl.2: Lezen, schrijven, spreken