De wereld op zijn kop : concrete activiteiten rond 'anders', 'ondersteboven' en 'achterstevoren' voor alle kleuters. - Bousard, Lut, ....-; Cordier, Ellen, ....-; De Man, Annelies, ....- (Mechelen : Plantyn, 2009)
Kleutersprokkels in het kort > Uitgewerkte activiteiten, ideeën en materialen > Ruimte voor vrije spelmomenten en eigen inbreng van de kleuters > Inzetbaar bij alle kleuters van 2,5 tot 6 jaar > Voor én door de kleuterleid(st)er Kleutersprokkels is een uitgave met een rijk aanbod aan activiteiten die elk in een ervaringssituatie (ontmoeten, explorerend beleven, zelfstandig spelen, ontwikkelingsondersteunend leren) worden geplaatst. De aangereikte activiteiten draaien rond exploreren en experimenteren en laten ruimte voor vrije spelmomenten en eigen inbreng van de kleuters. Bovendien beantwoordt elke activiteit aan de leerdoelen van het VVKBaO, het GO! en het OVSG (de concordantielijst is ingesloten). Elke Sprokkeldoos is een rijk gevulde "doos" met uitgewerkte activiteiten, ideeën, materialen en kapstokken voor concrete activiteiten in de klas bundelt alle activiteiten rond 1 onderwerp? maar je kiest zelf in welk thema je dit wil kaderen geeft de kans de activiteiten in te zetten bij verschillende (leeftijds)groepen en toe te passen op de eigenheid van elke groep. In deze sprokkeldoos: een kleuterwereld boordevol humor, fantasie, ongerijmdheden en andere gekke dingen. Kleuters zullen ongetwijfeld enthousiast reageren op deze activiteiten; ondersteboven-achterstevoren bewegen, spiegelspelletjes, tovertrucs uitvoeren spreken tot de verbeelding. Evenals de nonsensversjes en omgedraaide liedjes. Deze Sprokkeldoos geeft suggesties voor een heuse andersomdag, en biedt heel wat knutselactiviteiten (trekpop, camera obscura) en activiteiten rond techniek met proefjes en ontdekdozen.
Deze doos bevat: handleiding, 37 kopieerbladen, inhoudsopgave.
Keywords: Bewegingsopvoeding -- Kleuteronderwijs; Knutselen; Probleemoplossend denken; Taal -- Kleuters; Technologische opvoeding -- Kleuteronderwijs; Wereldoriëntatie -- Kleuteronderwijs; Wiskunde -- Kleuteronderwijs