Trappen en ladders : concrete activiteiten rond trappen en ladders voor alle kleuters. - Bousard, Lut, ....-; Cordier, Ellen, ....-; De Man, Annelies, ....- (Mechelen : Plantyn, 2009)
Kleutersprokkels in het kort * Uitgewerkte activiteiten, ideen en materialen *Ruimte voor vrije spelmomenten en eigen inbreng van de kleuters *Inzetbaar bij alle kleuters van 2,5 tot 6 jaar *Voor n door de kleuterleid(st)er Kleutersprokkels is een uitgave met een rijk aanbod aan activiteiten die elk in een ervaringssituatie (ontmoeten, explorerend beleven, zelfstandig spelen, ontwikkelingsondersteunend leren) worden geplaatst. De aangereikte activiteiten draaien rond exploreren en experimenteren en laten ruimte voor vrije spelmomenten en eigen inbreng van de kleuters. Bovendien beantwoordt elke activiteit aan de leerdoelen van het VVKBaO, het GO! en het OVSG (de concordantielijst is ingesloten). Elke Sprokkeldoos is een rijk gevulde "doos" met uitgewerkte activiteiten, ideen, materialen en kapstokken voor concrete activiteiten in de klas bundelt alle activiteiten rond 1 onderwerp? maar je kiest zelf in welk thema je dit wil kaderen geeft de kans de activiteiten in te zetten
Bij verschillende (leeftijds)groepen en toe te passen op de eigenheid van elke groep. Trappen en ladders spreken enorm tot de verbeedling en nodigen uit tot experimenteren. Uiteraard komt een groot gedeelte bewegingsopvoeding aan bod in deze Sprokkeldoos maar ook zoveel meer dan dat. * Kennen kleuters toonladders? Meneertje Do en mevrouwtje Si laten zien wat je ermee kan doen... * Oefenen op de fijne motoriek wordt kleuterspel met de verschillende weefactiviteiten. * Natuurlijk komen liedjes en versjes aan bod maar ook het bekijken van kunstwerken met ladders en trappen en het evalueren daarvan. * In "Trappen en ladders" wordt een poppenspel aangereikt dat nauw aansluit bij de belevingswereld van peuters en kleuters * Experimenteren met lijnen en krabbels zal kleuters van alle leeftijden enorm aanspreken. * Samen met je kleuters maak je een heuse kabelbaan doorheen heel de klas; * Wat doe je met een podium en wie staat bovenaan? Hoe belonen we elkaar? * Talrijke constructie-activiteiten
En werken rond ruimtelijk inzicht * Aanbod van 3 uitgewerkte hoeken (bewegings-, poppen- en bouwhoek) rond dit eigenzinnige BC * Uitgewerkte gedifferentieerde spelideen met een uitdagend gezelschapsspel als extra troef!
Deze doos bevat: handleiding, 67 kopieerbladen, inhoudsopgave, spelbord.
Keywords: Bewegingsopvoeding -- Kleuteronderwijs; Ladders; Taal -- Kleuters; Trappen (architectuur).; Wereldoriëntatie -- Kleuteronderwijs; Wiskunde -- Kleuteronderwijs