Psychologie voor de praktijk. - Rigter, Jakop, ....- (Bussum : Coutinho, 2008)
Inhoudsopgave (verkort) 1. Oriëntatie op de psychologie 2. Leren 3. Leren en cognitie 4. Waarnemen 5. Persoonswaarneming 6. Emotie 7. Motivatie 8. Persoonlijkheid 9. Communicatie 10. Nonverbale communicatie Hoe je als hulpverlener of leerkracht praktisch moet handelen is meestal niet eenduidig uit theorieën af te leiden. Ook bij de psychologie wijkt de theorie vaak af van de praktijk. De toekomstige hulpverlener of leerkracht krijgt vele theorieën aangeboden, maar hoe werkt het eigenlijk? Psychologie voor de praktijk behandelt veel theoretische inzichten maar altijd verbonden met de praktische bruikbaarheid in het werkveld. De student maakt kennis met de vele toepassingsgebieden van de psychologie. Onderwerpen die vooral veelvuldig terugkeren binnen sociaal-agogische opleidingen en het daaraan verbonden werkveld, zoals leren, emoties, persoonswaarneming en communicatie, komen uitgebreid aan bod. De student weet, na bestudering van de stof, belangrijke begrippen en toepassingen te definiëren en met elkaar in verband te brengen. Controlevragen en oefenopdrachten op de website vergroten het inzicht en trainen het probleemoplossend werken. Ten opzichte van de vorige druk is deze herziene, vijfde druk geheel herschreven en geactualiseerd. Vooral de hoofdstukken over emotie en motivatie zijn grondig veranderd. Daarnaast is er een nieuw hoofdstuk over persoonlijkheid toegevoegd. De opdrachten die bij het boek horen, zijn herschreven en worden aangeboden op een website.
Keywords: Psychologie