Ouderenmishandeling : ervaringen en interventies - Krediet, Gerda, ....- (Amsterdam : Elsevier Gezondheidszorg, 2010)
Het boek OUDERENMISHANDELING is bedoeld voor professionals in de zorg die in hun werk te maken krijgen met ouderen die mishandeld worden. Ouderenmishandeling komt tot uiting in fysieke mishandeling, maar bijvoorbeeld ook in financiële uitbuiting en psychische mishandeling. Het boek bestaat uit twee delen. In het eerste deel zijn 15 uiteenlopende casussen beschreven, waarna een analyse volgt van de gepleegde interventies en de resultaten. De casustiek leest gemakkelijk weg en maakt ook voor de non-professional inzichtelijk wat ouderenmishandeling precies is. Het tweede deel biedt een interventie- en stappenplan dat professionals concreet helpt bij de aanpak van ouderenmishandeling. Er is nog weinig kennis over ouderenmishandeling. Toch komt het vaak voor. Uit onderzoek blijkt dat een op de twintig ouderen een vorm van ouderenmishandeling ondergaan heeft. Onder ouderenmishandeling wordt elke mishandeling van een oudere (vanaf 65 jaar) verstaan, die door een bekende begaan wordt. Dat kan
Een familielid zijn, vaak een kind een buurman of buurvrouw, een 'vriend(in)' of kennis en soms ook een hulpverlener. Ouderenmishandeling kan de vorm hebben van fysieke mishandeling, maar ook financiële uitbuiting en psychische mishandeling komen al dan niet in combinatie met elkaar voor. Het betreft vaak ouderen die geen of een klein sociaal netwerk hebben en afhankelijk zijn van zorg. In het eerste deel van het boek worden vijftien schrijnende casussen van ouderenmishandeling beschreven, alsmede de aanpak en de resultaten. In het tweede deel worden mogelijke interventies beschreven en een stappenplan gepresenteerd. Het boek geeft inzicht in de verschillende aspecten van de problematiek en biedt handvatten voor hulpverleners bij het aanpakken van ouderenmishandeling
Inhoudsopgave : Deel 1 : Verhalen over mishandelde ouderen en analyses Deel 2 : Interventies 1. Wat is ouderenmishandeling 2. Interventie- en stappenplan 3. Specifieke aandachtspunten bij de interventies 4. Wet- en regelgeving
Keywords: Ouderenmishandeling