Behandeling van seksueel misbruik bij jonge kinderen : praktijk, theorie en onderzoek - Guelen, Marieth, ....-; Harinck, Frits, ....-; van Dijk, Sylvia, ....- (Antwerpen : Garant, 2009)
In dit boek worden een aantal inzichten rond het misbruik van jonge kinderen gebundeld. De lezer maakt kennis met de problematiek van jonge, seksueel misbruikte kinderen met de diagnostiek en behandeling en ook met de resultaten van de behandeling. De auteurs maken gebruik van theoretische inzichten, onderzoeksresultaten - ook uit eigen onderzoek - en hulpverleningservaringen. Het is gericht op studenten (ortho)pedagogiek en psychologie, op onderzoekers en op hulpverleners die in de klinische praktijk te maken hebben met seksueel misbruik en traumabehandeling. In dit boek geven twee orthopedagogen en een psycholoog een beeld van de behandeling van jonge kinderen die het slachtoffer werden van seksueel misbruik. Eerst biedt een korte inleiding een algemeen beeld van de problematiek. Vervolgens bespreken de auteurs een aantal bevindingen uit de literatuur. In dit deel gaan ze onder andere in op de gevolgen van seksueel misbruik en de behandelingen die er bestaan. In hoofdstuk drie laten de auteurs aan de hand van een praktijkvoorbeeld zien hoe de psychologische en orthopedagogische hulp van seksueel misbruikte kinderen eruit ziet in het Nederlandse West-Brabant. Daarna bespreken ze enkele gestandaardiseerde instrumenten om een diagnose te stellen (zoals vragenlijsten, beoordelingsschalen, checklists, kindertekeningen). Verder wordt ingegaan op het follow-uponderzoek en worden twee gevalsstudies geschetst. Achteraan volgen een degelijke literatuurlijst, een aantal voorbeelden van scoringsformulieren en een trefwoordenlijst. Een helder en informatief boek voor onderzoekers, hulpverleners en studenten orthopedagogiek en psychologie. Verlucht met kaders en tabellen.
Inhoudsopgave : 1. Inleiding 2. Seksueel misbruik: onderzoek en theorievorming 3. Een klinische praktijk in het West-Brabant 4. Gegevens bij seksueel misbruik 5. Follow-up onderzoek op de praktijk 6. Twee gevalsstudies 7. Conclusies, discussie
Keywords: Seksueel geweld -- Kinderen -- Hulpverlening