Social work : mensen helpen tot hun recht te komen. - van Riet, Nora, ....- (Assen : Van Gorcum, 2010)
Sinds de introductie van het social casework wordt in de vakliteratuur veel aandacht besteed aan het tot zijn recht komen als persoon. Ook in Social Work komt dit thema ruimschoots aan bod, vanuit een visie op empowerment. Daarnaast wordt uitgebreid stilgestaan bij het tot zijn recht komen als burger. Het is immers meer dan ooit de opdracht van het maatschappelijk werk eraan bij te dragen dat mensen ook als burger tot hun recht komen. Social Work vormt een aanzet om te komen tot een theoretische en praktische onderbouwing van de ontwikkeling van het beroep van maatschappelijk werker in de richting van social worker. In het boek zijn veel oefeningen opgenomen, die tot doel hebben het denken van de lezer over de verschillende thema's te verdiepen alsook zijn handelingsvaardigheden te vergroten. Bovendien bevat 'Social work' een cd-rom met teksten die horen bij de opdrachten en met teksten over actuele thema's in de samenleving die van belang zijn voor de beroepspraktijk van de social worker
Inhoudsopgave
(verkort) Deel 1 Visie Hoofdstuk 1 : Visie Deel 2 Essays over algemene maatschappelijke thema's die van belang zijn voor de social worker Hoofdstuk 1 : Inleiding Hoofdstuk 2 : Het maatschappelijk klimaat in Nederland anno 2009 Hoofdstuk 3 : De terugtredende overheid Hoofdstuk 4 : Eigen verantwoordelijkheid Hoofdstuk 5 : De markt en de vraag Hoofdstuk 6 : Sociale cohesie en sociale uitsluiting Hoofdstuk 7 : De multiculturele samenleving Hoofdstuk 8 : Ouderen en vergrijzing Hoofdstuk 9 : Jongeren Hoofdstuk 10 : Armoede Hoofdstuk 11 : Taal Hoofdstuk 12 : Informatisering Hoofdstuk 13 :Outreachende hulpverlening Hoofdstuk 14 : Empowerment Deel 3 De praktijk Hoofdstuk 1 : Inleiding Hoofdstuk 2 : Methodiekontwikkeling Hoofdstuk 3 : Buiten het systeem treden Hoofdstuk 4 : Welke werkvormen kunnen gebruikt worden in het werken met individuen? Hoofdstuk 5 : Welke werkvormen kunnen gebruikt worden in het werken met groepen? Hoofdstuk 6 : Mondig worden met taal Hoofdstuk 7 : Werken met de sociale context van hulpvragers
Hoofdstuk 8 : Werken met de sociale context van hulpvragers Hoofdstuk 9 : Leren van goede en/of alternatieve werkpraktijken
Keywords: Maatschappelijk werk