Casemanagement : een leer-werkboek over de organisatie en coördinatie van zorg-, hulp- en dienstverlening. - van Riet, Nora, ....-; Wouters, Harry, 1937- (Assen : Van Gorcum, 2010)
Steeds meer mensen met een complexe hulpverleningsproblematiek dreigen als pionnen tussen instellingen heen en weer geschoven te worden e uiteindelijk tussen wal en schip te vallen. In dit verband vinden er binnen de zorg-, hulp en dienstverlening ingrijpende veranderingen plaats. Deze zijn gebaseerd op de overtuiging dat er samenwerking tussen verschillende hulpverleningsinstellingen en disciplines noodzakelijk is. Een samenwerking die moet leiden tot de cordinatie van zorg-, hulp- en dienstverlening rond n clint(systeem) en die voorkomt dat mensen door de mazen van het net vallen. Een werkwijze die als antwoord op deze ontwikkelingen wordt gebruikt is casemanagement. Door middel van casemanagement komt men tot een integrale vorm van hulpverlening, waarbij verschillende hulpverleners inhoudelijk met elkaar samenwerken, ieder vanuit een eigen deskundigheid, opvattingen en mogelijkheden en begeleid door een casemanager. Casemanagement is een vorm van hulpverlening die ingezet kan worden
Wanneer bij individuen of gezinnen sprake is van multi-problematiek. De casemanager cordineert de zorg-, hulp- en dienstverlening. Deze succesvolle uitgave houdt rekening met de behoefte op het gebied van e-learning binnen het hoger sociaal agogisch onderwijs. Het concept bestaat uit een studieboek, met daarin de theorie over deze integrale vorm van hulpverlening waarbij verschillende hulpverleners inhoudelijk met elkaar samenwerken, en een cd-rom met casustiek, filmfragmenten, oefeningen en achtergrondartikelen. Met behulp daarvan leren studenten, onafhankelijk van plaats, leergroep of docent, zelfstandig werken met casemanagementvaardigheden. Deze vaardigheden sluiten aan bij de Nederlandse, landelijk vastgestelde, competenties van het sociaal agogisch onderwijs. Naast de geheel vernieuwde lay-out biedt deze gewijzigde druk een geactualiseerd beeld van veranderde (Nederlandse) wetgeving, ontwikkelingen op het terrein van de hulpverlening en achtergrondliteratuur
Inhoudsopgave : (verkort)
Hoofdstuk 1 : Waarom casemanagement Hoofdstuk 2 : Wat is casemanagement Hoofdstuk 3 : Casemanagement: een keuze Hoofdstuk 4 : Assessment Hoofdstuk 5 : Planning en plan Hoofdstuk 6 : Linking Hoofdstuk 7 : Monitoring Hoofdstuk 8 : Evalueren
Keywords: Zorgcoördinatie