Eeuwen des onderscheids : een geschiedenis van Middeleeuws Europa. - Blockmans, Wim (Willem Pieter), 1945-; Hoppenbrouwers, Peter C. M., 1954- (Amsterdam : Bakker, 2008)
De Middeleeuwen roepen het beeld op van torens en kastelen, waar minstrelen hoofse liederen ten gehore brachten en koene ridders elkaar in toernooien eervol bestreden. Het is een onuitroeibaar clich dat slechts betrekking heeft op een klein en door verbeelding vertekend deel van een complexe periode uit de Europese geschiedenis. Het was een wereld die naar onze maatstaven technologisch onderontwikkeld, arm, onrechtvaardig en gewelddadig was. Een wereld waarin Goten en Vandalen evengoed thuishoren als vazallen en gotische kathedralen, vikingen en vroonhoven, donatisten en dominicanen. Een wereld ook waarin figuren van bijna mythische proporties hebben geleefd, gewerkt en geheerst: Aurelius Augustinus en Karel de Grote, Dante Alighieri en Thomas van Aquino, Frederik Barbarossa en Jeanne d'Arc. Eeuwen des onderscheids beoogt het lange millennium tussen 300 en 1550 te overzien en de drijvende krachten te beschrijven die de ontwikkeling van de middeleeuwse samenleving hebben vormgegeven. In
Dit diepgravende handboek geven twee Nederlandse hoogleraren hun visie op de geschiedenis van de Europese middeleeuwen. Het wijkt in zoverre van andere uitgaven op dit terrein af, dat een veelomvattend beeld wordt geboden, waarbij vrijwel geen enkel terrein van het maatschappelijk leven onbesproken blijft. De meest uiteenlopende verschijnselen worden niet alleen beschreven maar ook ingeraamd in een groots panorama. Het doel was om aan te geven in hoeverre ons huidige Europa zijn wortels heeft in en ontstaan is uit het middeleeuwse Europa, hetgeen op magistrale wijze is gelukt. Kaartjes en tabellen helpen de lezer op efficinte wijze. Voor studie en naslag een zeer bruikbaar standaardwerk voor studenten, journalisten, leraren en overige genteresseerden
Inhoudsopgave : 1. Begrippen en interpretatiekaders 2. De Romeinse erfenis 3. De volksverhuizingen 4. Christendom en Islam - de vestiging van twee wereldreligies 5. Samenleving en economie in de vroege middeleeuwen 6. De wereld van de Franken
7. Versnelde groei 8. Religieuze en kerkelijke vernieuwing (1000-1250) 9. Vroege koninkrijken en territoriale vorstendommen (tiende-dertiende eeuw) 10. Wankelende kernen in het oosten en het begin van de Europse expansie 11. De verstedelijkte samenleving 12. De commercile revolutie 13. Denken over mens en wereld 14. Tussen crisis en contractie, bevolking, economie en samenleving van de late middeleeuwen 15. De consolidatie van staten 16. Crisis in de Kerk en herorintatie van de gelovigen (1250-1500) 17. Nieuwe Tijden?
Keywords: Middeleeuwen