Een kennismaking met de geschiedenis van de Nieuwe Tijd. - van Os, M., ....-; Potjer, Menno R., 1942- (Bussem : Coutinho, 2007)
Dit rijk gellustreerde boek behandelt de geschiedenis van Europa en Noord-Amerika vanaf de Renaissance tot 1870. De auteurs bespreken de omwentelingen die vanaf het einde van de Middeleeuwen de basis zijn gaan vormen voor onze huidige samenleving. Zij hebben daarbij echter gesnoeid in het woud van feiten en jaartallen waarmee gewoonlijk de grote omwentelingen in onze geschiedenis worden behandeld. De auteurs benadrukken vooral inzichtvragen: Waarom kwamen nieuwe structuren juist op dat moment tot stand en niet eerder of later? Waarom gebeurde dat juist daar en niet elders? Met zijn didactische opbouw, eenvoudige stijl en directe formulering leent dit boek zich niet alleen voor gebruik door universitaire studenten maar ook door studenten aan hbo-opleidingen. Een derde druk wijst op succes. Dit handboek Nieuwe Tijd van Van Os en Potjer voldoet dan ook aan de elementaire eisen voor een dergelijk werk: het is toegankelijk en overzichtelijk, voorzien van talrijke zwartwitillustraties en heldere kaartjes, helder geordend en voorzien van handige tijdbalken, een verklarende begrippenlijst, een beredeneerde literatuuropgave en twee registers.
De behandeling van de stof is bovendien evenwichtig verdeeld over politiek, economie en samenleving. Aparte kaders behandelen speciale onderwerpen zoals de lotgevallen van de joden of de wetenschappelijke revolutie. De wijzigingen ten opzichte van de vorige druk spitsen zich naast het verwerken van nieuwe inzichten vooral toe op de toegankelijkheid, dat wil zeggen een levendiger taalgebruik en een sterke uitbreiding van de illustraties. Een bepaald geslaagd overzichtswerk in een deels nieuwe gedaante, bedoeld voor studenten hbo en wo.
Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Het verloop der gebeurtenissen in de 16e eeuw 3 Renaissance, Reformatie en Contra-Reformatie 4 Ontdekkingsreizen 5 De economie in de lange 16e eeuw 6 Standen en klassen 7 Het verloop der gebeurtenissen in de 17e eeuw 8 De wetenschappelijke revolutie 9 De economie in de 17e eeuw 10 Binnenlandse politieke structuren 11 Het verloop der gebeurtenissen in de 18e eeuw 12 De Verlichting 13 De economie in de 18e eeuw 14 Het Verlichte Despotisme en de crisis van het Ancien Rgime 15 Het revolutionaire en Napoleontische tijdperk 16 Ideologien 17 Europa en de wereld 18 Van dynastieke staat naar nationale staat 19 Religie, filosofie en wetenschap in de 19e eeuw 20 De economie in de 19e eeuw 21 Epiloog: Europa in 1870
Keywords: Europa; Nieuwe geschiedenis