Kunst begrijpen : inzicht krijgen in de belangrijkste kunststromingen. - Little, Stephen, ....- (Kieldrecht : Librero, 2010)
Handige museum- en galeriegids in zakformaat voor het herkennen van een zestigtal kunststromingen en -ismen, chronologisch gerangschikt en exemplarisch geïllustreerd. Het gaat exclusief om de westerse kunst (vooral schilderkunst) van 1300 tot 2000, of vanaf de internationale gotiek en de renaissance tot het postmodernistische heden. Elke stroming krijgt een dubbele pagina, met een korte inleiding (kenmerken, belangrijkste representanten, sleutelwoorden) en telkens een tweetal afbeeldingen met ad-hoccommentaar. De kunsthistorische en stilistische uitleg in deze overzichtelijk geordende 'stap-voor-stap-handleiding' is bewust elementair en bevattelijk gehouden, op het niveau van de geïnteresseerde leek zonder bijzondere voorkennis. Achteraan is er nog een bijlagengedeelte, met een kunstenaarsregister, een begrippenlijst, een tabel met de chronologie van de stromingen en een keurlijstje van een tiental aanbevolen musea, waaruit overigens ook exclusief alle illustraties gekozen werden, m.n. de Uffizi en het Vaticaan, het Louvre en Musée d'Orsay, het Prado, de National Gallery en de Tate Gallery, het MOMA en het Guggenheim N.Y. Bruikbaar te velde als basisinformatie, en ook als snelcursus of occasionele geheugensteun.
Keywords: Kunst -- Geschiedenis