Management in zesvoud : een praktijkmodel voor veranderaars. - Lievers, Ben, ....-; Lubberding, Jan, ....- (Soest : Nelissen, 2008)
Het verandermodel van Lievers en Lubberding wordt verbeeld door een kubus: elk van de zes vlakken is een hoofdaspect van veranderen. Toepassing van het model leidt tot een heldere onderbouwing van een organisatieverandering en tot input voor competentiemanagement. Dit boek is geschikt voor zowel profit- als non-profitorganisaties. Het gaat in op de verantwoordelijkheden en de problemen van de manager in tijden van verandering. Niet theoretisch, maar rechttoe-rechtaan, praktijk- en resultaatgericht, met duidelijke schema's, nuttige casusbeschrijvingen en direct toepasbare verandertools. Aan de orde komen vragen als: Wat is precies het bestaansrecht van (het deel van) de organisatie waarvoor ik verantwoordelijk ben? Hoe overbrug ik de kloof tussen wens en werkelijkheid? Welke veranderingsinstrumenten zet ik in, en in welke fase? Organisatieverandering is een proces waarbij veel en uiteenlopende mensen betrokken zijn, en waarbij consensus meestal ontbreekt. Management in zesvoud is speciaal
Geschreven voor jonge en aankomende managers. Het helpt hen in dit complexe proces hun koers te bepalen en hun doelen te bereiken
Inhoudsopgave : Inhoud Voorwoord Inleiding 1 De bestaansvoorwaarden 1.1 Het bestaansvoorwaardenmodel 1.2 Relaties tussen de bestaansvoorwaarden 1.3 Diagnose en ontwerp 2. Niveaus van verandering 2.1 De niveaus nader beschouwd 2.2 Uitgewerkt praktijkvoorbeeld 3. Leiderschap 3.1 Competenties van de verandermanager 3.2 Leiden van het veranderingsproces 3.3 Groepsaspecten 3.4 Oude en nieuwe competenties 4 Instrumentatie 4.1 Visie op veranderen 4.2 Veranderingsstrategien 4.3 Veranderingsbereidheid 4.4 Weerstand in gesprekken 5 Fasering 5.1 Fasenindeling 5.2 Het veranderingsproces op individueel niveau 5.3 Fase-indeling op organisatieniveau 6 De manager en zijn functionele relaties 6.1 Functionele relaties en het belang ervan 6.2 De manager, zijn opdrachtgever en zijn klanten 6.3 De manager in relatie met functieverduidelijking 6.4 De onafhankelijke manager, bestaat
Die echt? 6.5 De manager en cultuurpatronen 6.6 Verankering van de manager 6.7 Management en integriteit 6.8 Manager en rivaliteit 6.9 De wereld vanuit de invalshoek management 7 Integrale case
Keywords: Management; Organisatieleer; Veranderingsmanagement