Building intercultural competences : a handbook for professionals in education, social work and health care. - Onorati, Maria, ....-; Bednarz, Furio, ....- (Leuven : Acco, 2010)
Onorati en Bednarz hebben geprobeerd om via dit boek een multidisciplinair, internationaal en interprofessioneel perspectief te bieden op de ontwikkeling van interculturele competenties. Ze doen dit op drie domeinen, namelijk onderwijs, sociaal werk en gezondheid. Het boek is opgedeeld in drie delen. Het eerste deel benadert de ontwikkeling van interculturele competenties vanuit een pedagogische, antropologische en sociologische invalshoek. Vervolgens biedt men ons de nodige inzichten met betrekking tot een aantal richtlijnen en voorwaarden van interculturele competentieontwikkeling. Deel twee reikt ons methodieken aan om gericht te kunnen werken aan de ontwikkeling van ons intercultureel bewustzijn. Ten slotte leert deel drie ons op welke manier wij een intercultureel leerproces en zijn effect het best evalueren. Dit boek is erin geslaagd om twee cruciale elementen samen te brengen, namelijk theorische beschouwing en praktijk. Waar we aan de ene kant de nodige aandacht zien voor het theoretisch kader, analyses, conceptualisering en nieuwe kennis, spendeert het boek evenzeer aandacht aan praktijk, observatie en interventie in concrete situaties. Door de inbreng van heel wat verschillende expertises van onder andere ook een aantal Belgische auteurs en de samensmelting tussen theorie en praktijk kan het resultaat beschouwd worden als een echt handboek voor de opbouw van interculturele competenties in de domeinen onderwijs, sociaal werk en gezondheid.
Keywords: Competenties; Intercultureel onderwijs; Permanente vorming -- EU