Begeleiden van multi-probleemgezinnen in de jeugdzorg. - Vaessen, Giel, ....- (Antwerpen : Garant, 2009)
Dit boek is een methodische, geordende 'survival toolbox' voor ambulante gezinsbegeleiders in de jeugdzorg die werken met multi-probleemgezinnen. 'Therapie is te vergelijken met gidsen in de Everglades' schreef een therapeut; hij weet vaak niet welke problemen hij tegen zal komen en welke wegen bewandeld kunnen worden. De kracht is dat de therapeut de Everglades goed kent. Gidsen in de Everglades is een goede metafoor voor het werken met multi-probleemgezinnen: Iedereen vaart een eigen koers, niemand neemt adequate leiding, conflicten rijzen de pan uit, de financiële mogelijkheden zijn slecht - Mensen hebben of krijgen persoonlijke problemen, worden angstig, agressief - en men is naarstig op zoek naar een goede gids die hen uit die misre redt. Er liggen vele onbekendheden en mogelijke gevaren op de loer, de paden veranderen dagelijks en als gids dien je een goede bagage te hebben om je te kunnen orinteren en goede analyses te maken. Gidsen door een moerassig landschap vraagt veel van
De gids. Het gezin veilig naar een vooraf bestemd doel brengen is behoorlijk ingewikkeld. De kans dat de gezinsbegeleider verdrinkt in drijfzand is niet ondenkbeeldig, met een 'overleden' gezinsbegeleider en systemen die in dezelfde ellende achterblijven, als gevolg. Met deze alledaagse en praktische handleiding heb je een kompas in handen. Je maakt een grotere kans om te overleven en doelmatig te gidsen, zodat het gestelde doel bereikt wordt. De handleiding is gellustreerd met herkenbare voorbeelden uit de praktijk en door vrolijke tekeningen van Wim Schouten
Inhoudsopgave : De menukaart als inleiding Hoofdstuk 1. Houd je hoofd koel.De dialoog over je taak Hoofdstuk 2. Survival systeemwetten Hoofdstuk 3. Ordenen van krachten en zwakten, 33 absoluut noodzakelijk in de survival * 3.1. De reus en klein duimpje. De sterkte/zwakte analyse van de jongere * 3.2. Broodje chaos. Het ontbreken van de gezinsstructuur. * 3.3. Eilandje hoppen. Op zoek naar verborgen schatten * 3.4. De 'Duiventil'.
Wie hoort nu bij wie? * 3.5. De geschiedenis kleurt de toekomst * 3.6. 'Home, sweet home'. Huiselijk geweld Hoofdstuk 4. Het methodisch uitvoeren van je taak Hoofdstuk 5. A spiral staircase to heaven. De zeven stappen naar succes. Samenvatting van de methodiek
Keywords: Gezinsbegeleiding; Jeugdzorg