Materiaalkeuze voor ontwerpers. - Kooijman, Marcel, ....-; Pallada, Marc, ....- (Den Haag : Academic Service, 2006)
Er zijn veel boeken over materiaalkunde, maar in Nederland zijn weinig boeken voor diegenen die mee moeten denken over de keuze van materialen, zonder dat zij direct bij de technische uitvoering betrokken zijn. Het gaat dan met name om Industrieel Productontwerpers en Technisch Bedrijfskundigen, die verder van de feitelijke engineering afstaan. Hiervoor is Materiaalkeuze voor ontwerpers ontwikkeld. Het boek richt zich op ontwerpers en minder op constructeurs, en is daardoor minder diepgaand maar toch gebaseerd op dezelfde materiaalkundige fundamenten. Veel hoofdstukken uit de fundamentele materiaalkunde zijn herschreven naar de bijbehorende materiaalkeuzeroutes. Aan de hand van voorbeelden en praktijkgerichte, stapsgewijs opgebouwde vraagstukken leert men een materiaalkundig verantwoorde materiaalkeuze te maken. Materiaalkeuze voor ontwerpers is een lesboek ter ondersteuning van de lessen op het hbo. Het boek is grafisch van aard, omdat de kracht van beeldmateriaal door ontwerpers in sterke
Mate onderkend wordt. Het boek is ook communicatiegericht door de illustratieve, heldere wijze waarop de product- en materiaaleigenschappen zijn beschreven. Materiaalkeuze voor ontwerpers staat dicht bij de praktijk van de productontwikkeling. Steeds wordt de relatie tussen materiaalkeuze en de productieproceskeuze gelegd. Met modellen worden de relaties ontwikkeld voor het beschrijven van productgedrag. Van hieruit wordt op logische wijze uitgelegd hoe men het juiste materiaal kan vinden. Om tot een goede materiaalkeuze te komen moet men een goed gevoel ontwikkelen voor materiaalgedrag in producten. Een bruikbare grafische methode hierbij vormen de materiaalkeuzekaarten van M.F. Ashby. Hiermee kan op methodische wijze de juiste materiaalgroep gevonden worden. Dit boek reikt vervolgens wegen aan om binnen de materiaalgroep het beste materiaal te vinden en te benoemen. Hiervoor worden in het boek verschillende routes aangereikt, met name vanuit de technische - en vanuit de bedrijfskundige invalshoekenInhoudsopgave
1 Materiaalkeuze 2 Materiaalkeuze als proces 3 Materiaaleigenschappen 4 Materiaalkeuzemethodieken 5 Modelvorming bij de materiaalkeuze 6 Keuze van de productietechniek 7 Beslistechnieken
Keywords: Materiaalleer; Ontwerpen