De kracht van oplossingen : handwijzer voor oplossingsgerichte gesprekstherapie. - De Jong, Peter, ....-; Berg, Insoo Kim, ....-; Graff, Femke, ....-; de Hoogh, Herman, ....- (Amsterdam : Pearson, 2009)
De kracht van oplossingen kan met recht een klassieker worden genoemd. Sinds de verschijning van de Engelstalige versie in 1998 heeft het boek zijn weg al naar vele mensen gevonden. De oplossingsgerichte gesprekstherapie laat een spannende en unieke benadering voor de gezondheidszorg zien. Deze gaat ervan uit dat clinten competent zijn, en helpt hen de veranderingen die zij wensen te visualiseren. Vertrekpunt is altijd datgene dat clinten doen en dat al blijkt te werken. De kracht van oplossingen introduceert deze nieuwe benadering en richt zich op de gesprekstechnieken die eraan ten grondslag liggen Het boek biedt aan de hand van gespreksprotocollen een stap-voor-stap beschrijving hoe er, samen met de clint, aan een oplossing kan worden gewerkt. In deze herziene uitgave is een nieuw hoofdstuk toegevoegd dat specifiek betrekking heeft op hoe om te gaan met clinten die niet vrijwillig komen, maar worden gestuurd door anderen, zoals onder meer het geval is bij kinderen en gedwongen hulpverlening.
Het boek is uitermate geschikt bij de opleidingen tot psycholoog, psychiater, maatschappelijk werker, sociaal psychiatrisch verpleegkundige, huisarts en fysiotherapeut. Een leerboek over gesprekstherapie als een vorm van oplossingsgerichte gespreksvoering. Het vertrekpunt is allereerst de hulpvrager/clint zelf en niet het probleem. Bij de aanpak van het probleem wordt eerst uitgegaan van de eigen krachten van de clint. Deze worden versterkt. Deze methode is een persoongerichte benadering met aandacht voor de systeem- en communicatiemethode en gebaseerd op de praktijkkennis van het social work (maatschappelijk werk in Amerika). De clint is de eerste expert. Het gehele proces van hulpverlening wordt doorlopen. Het ontwikkelen van doelen, een houding bij de hulpverlener van steeds genformeerd willen worden door de clint, het aandacht schenken en het uitvergroten van de de hulpvraag. Crisissituaties komen aan de orde, het proces van feedback, aspecten van beroepsethiek en vooral het proces van gespreksvoering
Staan centraal in dit prima en aanbevelingswaardige boek voor de hulpverlening in de gezondheidszorg en het maatschappelijk werk. De schrijvers zijn werkzaam in het 'social work' en 'family agency' in Michigan. Het boek is bewerkt voor de Nederlandse situatie. Naast de heldere theorie staan vele praktijkvoorbeelden en gerichte vragen voor zelfstudie. De herziene druk is uitgebreid met een hoofdstuk over niet-gemotiveerde clinten
Inhoudsopgave : Hoofdstuk 1 : Van problemen oplossen naar construeren van oplossingen Hoofdstuk 2 : Het construeren van oplossingen: de basis Hoofdstuk 3 : Vaardigheden om niet-te-weten Hoofdstuk 4 : Starten: aandacht schenken aan wat de clint wil Hoofdstuk 5 : De wensen van de clinten uitvergroten: de wondervraag Hoofdstuk 6 : Zoeken naar uitzonderingen: voortbouwen op krachten van successen van de clint Hoofdstuk 7 : Formuleren van feedback voor clinten Hoofdstuk 8 : Latere sessies: vinden, versterken en meten van clintvooruitgang Hoofdstuk 9 : Onvrijwillige clinten: kinderen, paren
En gestuurde clinten Hoofdstuk 10 : Gespreksinterventies in crisissituaties Hoofdstuk 11 : Resultaten Hoofdstuk 12 : Beroepsethiek en verschillen tussen mensen Hoofdstuk 13 : Werken in een instelling met een groep en met een organisatie Hoofdstuk 14 : Theoretische implicaties
Keywords: Gesprekstherapie