Ontwikkelingssamenwerking in de steigers : een rondleiding. - Cassimon, Danny, ....-; Holvoet, Nathalie, ....-; Molenaers, Nadia, ....- (Brussel : Politeia, 2009)
De ontwikkelingshulp is terug van weggeweest, na een diepe crisis in de jaren '90, toen zowel het volume van de hulp als haar aandeel in het inkomen van de rijke landen in vrije val leken. Het nieuwe enthousiasme vertaalt zich ook in een grote hervormingsdrang. Er wordt gesproken over een nieuwe hulpbenadering, zelfs een nieuw hulpparadigma. Deze bijdrage in de SIGMA-reeks legt uit over welke hervormingen het gaat en wijst op een aantal pijnpunten. De nieuwe benadering hecht veel belang aan de participatie van de lokale civiele maatschappij. De bedoeling is heel mooi, maar werkt dit wel? De nieuwe hulp heeft ook verrassende gevolgen voor de economie van de ontvangende landen. Springen donoren daar goed mee om? En ten slotte bestaan er grote uitdagingen bij het opvolgen en evalueren van de nieuwe hulp. Wie moet nu wat opvolgen en evalueren, en op welke manier? Deze bijdrage helpt u nadenken over een van de belangrijke beleidsinstrumenten van de 21e eeuw.
Inhoudsopgave : (verkort) Hoofdstuk 1 : Ontwikkelingssamenwerking in de steigers Hoofdstuk 2 : Participatie en de nieuwe hulpbenadering. De politiek voorbij? Hoofdstuk 3 : Macro-economische implicaties van de veranderende hulparchitectuur Hoofdstuk 4 : De nieuwe hulparchitectuur : te veel uitdagingen voor Monitoring en Evaluatie!? Hoofdstuk 5 : Beleidsaanbevelingen
Keywords: Ontwikkelingssamenwerking