Kansrekening : het zekere van het onzekere. - Dehling, H. G., ....-; Kalma, J. N., ....- (Utrecht : Epsilon, 2005)
Dit boek bevat de basisbegrippen van de kansrekening met vele concrete toepassingen en voorbeelden. Het is de bedoeling van de auteurs om zoveel mogelijk de charme van het vak te laten zien zonder al te veel axiomatiek. Het resultaat is een stenische tekst zonder dat de lezer al te streng wordt aangepakt. Belangrijke gedachten uit de kansrekening kunnen met behulp van discrete experimenten worden uitgelegd en dat gebeurt dan ook veelvuldig in dit boek. In het verwante vakgebied statistiek heeft men vaak inzicht nodig in continue verdelingen; ook hier wordt aandacht aan besteed. Het boek is gebaseerd op vele jaren ervaring met onderwijs aan eerstejaars studenten. De didactische opzet maakt het geschikt voor zelfstudie en tevens als achtergrond voor leraren VWO en HBO, die deze stof moeten doceren.
Inhoudsopgave : 1. Inleiding 2. Elementaire combinatoriek 3. Onafhankelijkheid en voorwaardelijke kansen 4. Stochastische variabelen en hun verdelingen 5. Verwachtingswaarde en variantie 6. Meerdimensionale stochasten 7. Analytische methoden 8. Continue verdelingen 9. Meerdimensionale continue verdelingen 10. De Centrale Limietstelling 11. Het Poissonproces 12. Statistische toepassingen 13. Enkele convergentiebegrippen
Keywords: Statistiek; Waarschijnlijkheidsrekening; Wiskunde