Inleiding landmeetkunde. - Alberda, Jouke Engbert, 1926-2010; Ebbinge, J. B., ....- (Delft : VSSD, 2006)
Inleiding Landmeetkunde is bedoeld voor studenten van universiteit en hogeschool. Van de vlakke landmeetkunde worden grondbegrippen, berekenings- en meetmethoden, maar ook instrumentele onderwerpen behandeld. Belangrijke hoofdstukken zijn gewijd aan de fotogrammetrie, de cartografie, hydrografische metingen, maatvoering van bouwprojecten en plaatsbepaling met radiosatelieten. Voorts wordt aandacht besteed aan de kadastrale registratie en de landinrichting.
Inhoudsopgave : 1 Enige grondbegrippen van de geodesie 2 Overzicht van methoden; landelijke stelsels 3 Uitvoeren van berekeningen 4 Enkele aspecten van de waarnemingsrekening 5 Natuurkundige en algemene instrumentele onderwerpen 6 Waterpasinstrumenten 7 Uitvoering van waterpassingen 8 De theodoliet 9 Overige instrumenten voor hoek- en richtingsmeting 10 Afstandmeting 11 Satelliet- en inertiële plaatsbepaling 12 Uitvoering van hoek- en richtingsmetingen 13 Overige methoden van hoogtemeting 14 Opzet van een meetkundige grondslag 15 Enkele puntsbepaling; meetlijnberekeningen 16 Veelhoeksmeting 17 Detailmeting met meetband en hoekprisma 18 Tachymetrie (detailmeting volgens de poolcoördinatenmethode) 19 Beginselen van de fotogrammetrie 20 Kartografie 21 Oppervlakte- en inhoudsbepalingen 22 Maatvoering in projecten 23 Ondergrondse metingen 24 Hydrografische metingen
Keywords: Cartografie; Landmeetkunde