Preferentiële oorsprong. - Verhaeghe, Luc, ....- (Mechelen : Wolters Kluwer, 2010)
Het begrip 'oorsprong' bepaalt de 'nationaliteit' van een goed in het internationale handelsverkeer. In functie van zijn preferentiële oorsprong kan een goed met gehele of gedeeltelijke vrijstelling van invoerrechten worden ingevoerd in bepaalde landen. De bepaling van de oorsprong gebeurt aan de hand van de preferentiële oorsprongsregels. Dit douanedossier geeft beknopt weer welke deze regels zijn vanuit het standpunt van de Europese Unie en hoe ze moeten worden toegepast. Verder wordt uitgelegd met welke documenten oorsprong wordt gestaafd.
Inhoudsopgave : I. Inleiding II. Algemeen III. Regels van oorsprong IV. Cumulatie V. Rechtstreeks vervoer VI. Bespreking van de belangrijkste preferentiële regelingen VII. Allerlei begrippen VIII. Gebieden met een regeling gebaseerd op het vrij verkeer al dan niet gecombineerd met een preferentiële oorsprongsregeling IX. Bewijzen van oorsprong X. Toegelaten exporteur inzake oorsprong XI. Controle van de oorsprong door de douaneautoriteiten
Keywords: Douane; Douanewetgeving