Zoekwinkel. - Nielandt, Dirk, 1964-; Pottie, Marjolein, 1970- (Mechelen : Plantyn)
Een leuk zoekboek dat uren zoekplezier garandeert! Met grappige personages en herkenbare situaties. Een bakkerij, een speelgoedwinkel, een heksenwinkel en nog veel meer. Elke winkel staat boordevol spulletjes. Je krijgt een boodschappenlijstje en mag op stap. Zoek alles om het lijstje bij elkaar te winkelen. Groot formaat prentenboek waarin diverse winkels, zoals o.a. een snoep-, sport- en griezelwinkel afgebeeld zijn. De platen beslaan steeds twee tegenoverelkaar liggende bladzijden. Het zijn drukke, overvolle tekeningen in vrolijke kleuren waarop veel te zien is; eronder staan opdrachten. Acht figuurtjes zijn steeds te herkennen; zij worden voorin voorgesteld: man met tattoo, tweeling, slang, zwangere vrouw, dief etc. Een bladzijde is uitklapbaar; daarop staan boodschappenlijstjes, meestal verdeeld over verschillende winkels. Kijken en aanwijzen kan in dit boek met jonge kinderen, maar voor de lijstjes moeten kinderen zelf combineren; ook staan er moeilijke woorden in. Het team Nielandt
En Pottie heeft nog maar eens leuk en vernieuwend zoekboek afgeleverd. Het sluit qua concept en vormgeving aan bij hun vorige zoekboek, Zoekhuis 101 (2003), maar in de zoekwinkel tiert alles nog weliger en zijn er meer cohesieve en narratieve elementen ingebouwd. Het boek presenteert zich als een heuse souk met 11 winkels overvol met voorwerpen, figuren en grappige situaties. Marjolein Pottie zorgt ervoor dat de lezer/kijker zijn weg vindt in deze drukte. Ze weet je doorheen de overvloed te leiden door slim gebruik te maken van grote en architecturale elementen zoals reuzengrote speeltuigen, platforms, tussenverdiepingen, grote wandkasten met talloze, volgepropte vakjes etc. Ook haar tekenstijl met vereenvoudigde figuren, contrasterende kleuren en dikke, zwarte contouren helpt: alles, hoe klein ook, is duidelijk herkenbaar en opspoorbaar. Haar prettige stijl past gewoon perfect in deze vrolijke walhalla's van patisserie, kamperen, speelgoed, groenten en fruit, meubelen etc. Het is de bedoeling
Dat je 11 maal doorheen dit boek gaat, want vooraan krijg je 11 boodschappenlijstjes met zaken die je in verschillende winkels vindt (het blad met die lijstjes kun je trouwens openklappen, zodat het steeds naast de winkels komt te liggen). Er is een griezellijstje, een stoer lijstje, dierenlijstje, verliefd lijstje etc. Het geheim lijstje is omgekeerd gedrukt en voor het sprookjeslijstje moet je figuren en situaties vinden die naar bekende sprookjes verwijzen. Het is een van de vele narratieve aspecten van deze zoekprenten die maken dat het de moeite loont om er 11 keer, en nog veel meer, doorheen te gaan. Steeds opnieuw ontdek je andere zaken, zoals een ongebruikelijke draaimolen, dieren in de kampeer- en groentewinkels, het heksenlaboratorium etc. Naast de boodschappenlijstjes krijg je onderaan de platen nog een aantal zoekvraagjes en kun je ook het spoor volgen van acht personages die van alles kopen of uitsteken: een shopaholic stoere zeeman, een vernuftige dief, een vrouw die niet kan beslissen
Een peuter die overval opklimt etc. Wat sommige van die personages allemaal verzameld hebben, kun je op de schutbladen achteraan bekijken. Op de voorste schutbladen zie je dan weer het verzamelde winkelpersoneel dat vreemd werd uitgedost, volgens het thema van de zaak waarin ze werken. Dit zoekboek, met nog een prachtig, 'samenvattend' voorplat, werd tot in de puntjes uitgedacht en verzorgd. Het spreekt ook een ruim publiek aan. Peuters van twee jaar bv. kijken naar de herkenbare figuren en voorwerpen, de duidelijke emoties op de gezichten en de grappige situaties. Kleuters gaan de prenten en de vele reeksen van voorwerpen en situaties die erin verwerkt zitten meer systematisch af. Vijf- tot achtplussers zullen de boodschappenlijstjes volledig kunnen afwerken.
Leeftijd: 5+.
Keywords: Winkelen; Zoekboeken