Ik was gestoord : zei men... dacht ik... - Van Gorp, Cathy, ....-; Byttebier, Jef, ....- (Roeselare : Roularta, 2008)
Zot, gek, gestoord, getikt, overspannen, abnormaal,... Vaak denken we met één woord iets te kunnen vatten. Het tegendeel is meestal waar. Zeker wanneer het gaat over de menselijke binnenkant. Dit boek vertelt de beklijvende verhalen van mensen die ooit psychisch onderuit gingen. Mensen die het tijdens een periode in hun leven heel moeilijk hadden en het etiket 'psychisch gestoord' opgeplakt kregen. De verhalen worden een ontdekkingstocht langs beelden en woorden. Over stemmen, zelfmoordgedachten, zelfpijniging, verslaving... Maar ook over genieten, triomf, liefde, muziek,... Een taboe wordt doorbroken, angst krijgt een gezicht, de afstand naar die vreemde ongrijpbare gevoelens wordt bijzonder klein. Het stereotiepe denken krijgt een andere invulling. Voor dit boek liet Cathy Van Gorp zich onderdompelen in de levens van mensen, ging samen met hen op stap en legde hun verhalen vast vanuit de overtuiging dat verschil niet veroordelend gehanteerd mag worden. Terwijl er wordt gefietst, gevaren, gebowld en koffie gedronken, ontdekken we mensen die op onszelf gelijken, ontdekken we de kracht die vaak schuilgaat achter een gekwetste façade.
Keywords: Psychiatrische patiënten