'Een stille plek niet ver hier vandaan' : werkboek kindermindfulness voor therapeuten - Dumazy, Silvia, ....- (Leuven : Acco, 2010)
Kinderen leven in een drukke, rumoerige en snelle wereld. Ze krijgen veel indrukken te verwerken en moeten presteren. Er wordt echter te weinig gedaan om kinderen te leren omgaan met al die prikkels en spanning. Kindermindfulness is een methode die kinderen leert stilte en veiligheid in zichzelf op te zoeken en meer voeling te krijgen met hun eigen lichaam. Het helpt kinderen psychologisch flexibeler zijn en op die manier hun welbehagen en weerbaarheid te vergroten. Een stille plek niet ver hier vandaan laat therapeuten kennis maken met de principes van mindfulness en is een voorbeeld van hoe de mindfulnesstechnieken gentegreerd kunnen worden in het werk met kinderen. Dit boek beschrijft een volledig uitgewerkte training in mindfulness voor kinderen van 6 tot 12 jaar. In elke sessie wordt een thema uitgewerkt en een techniek aangeleerd waar kinderen in een moeilijke situatie op kunnen terugvallen. De training wordt progressief opgebouwd en bestaat uit een grote variatie aan oefeningen
Multi-sensorische oefeningen, cognitieve oefeningen, korte meditaties, doeopdrachten, - in combinatie met de axenroos-methode. Kinderen leren zo om meer bewust te worden van hun gedachten, gevoelens en lichaamsgewaarwordingen zonder deze te oordelen. Kindermindfulness kan in aangepaste vorm gebruikt worden voor alle kinderen, rekening houdende met hun specifieke behoeften. In dit boek schetst een ergotherapeute hoe je als therapeut technieken uit de mindfulness - een therapievorm die gebaseerd is op oosterse wijsheden - kunt toepassen met kinderen. Na een woord vooraf en inleiding volgt een theoretisch deel, waarin Dumazy bespreekt wat mindfulness is, hoe ergotherapie en mindfulness zich tot elkaar verhouden en hoe men de therapie bij kinderen kan toepassen. Het tweede deel focust op de praktijk. Hier vertrekt de auteur van een concrete casus: de werking van de kinderpsychiatrische dienst De Korbeel in Kortrijk, om vervolgens een mindfulnesstrainingprogramma voor kinderen van zes tot twaalf
Jaar te schetsen. De lezer krijgt hier onder meer informatie over de programmaopbouw, de houding van de therapeut en het therapielokaal, en zes uitgewerkte sessies met duidelijk beschreven oefeningen. Elke sessie eindigt met een reflectie van de therapeut. Achteraan volgen een bibliografie en vier bijlagen (documenten voor gebruik in de sessies, zoals een evaluatieblad). Een deskundig, overzichtelijk uitgewerkt en praktijkgericht handboek voor therapeuten.
Keywords: Meditatie -- Kinderen; Mindfulness -- Kinderen