PMV : printmedia in Vlaanderen - Verleyen, Trees, ....- (Mechelen : Plantyn, 2010)
Printmedia in Vlaanderen is geen revue, geen magazine, geen illustré, geen tijdschrift. Het is een handboek, een naslagwerk, een lees- en kijkboek over de Vlaamse (massa)pers sinds 1848, over de structuur van de belangrijkste Vlaamse mediagroepen, over de mechanismen bij de nieuwsselectie van persagentschappen, over het metier, het profiel en de ethische codes van de beroepsjournalist. Het wil een introductie zijn op de oude en de moderne Vlaamse media, in de eerste plaats voor (toekomstige) journalisten, maar ook voor geïnteresseerde burgers en andere mediagebruikers. Voor de opmaak van het boek werd bewust gekozen voor een journalistieke aanpak met kolommen, kaderstukken, infografieken, foto's, portretten en interviews. Deze publicatie wil immers, net als de courante wekelijkse en maandelijkse publiekstijdschriften, een magazijn vol informatie zijn, met veel illustraties. Kranten en magazines kunnen maar bestaan als er journalisten zijn en uitgevers. Het journalistieke metier is in de loop van de jaren erg geëvolueerd, de journalist van vandaag beschikt over een heel ander arsenaal van middelen dan zijn voorgangers uit het precomputertijdperk. Onder meer om die evolutie te illustreren, zijn een aantal portretten van Vlaamse kranten- en magazinepioniers geïntegreerd naast de getuigenissen van een aantal jonge en minder jonge journalisten van vandaag. Zij vertellen over hun ervaring en geven hun visie op de journalistieke handel en wandel van toen en nu.
Keywords: Pers -- Vlaanderen