Syndroom van Asperger. - Vermeulen, Peter, 1962-; Fondelli, Thomas, ....- (Tielt : Lannoo, 2009)
Kinderen met het syndroom van Asperger hebben een heel eigen manier van denken die ouders, familieleden vrienden en leerkrachten sterk op de proef stelt. Dit boek reikt handvatten aan om deze kinderen zo goed mogelijk te begeleiden, met aandacht voor de unieke kwaliteiten van elk kind. Het beantwoordt veelgestelde vragen als: - Wat is het verschil tussen het syndroom van Asperger en autisme? - Hoe breng je je kind stapsgewijs zelfredzaamheid bij? - Hoe communiceer je het best met je kind? - Wat met vrije tijd en ontspanning? - Hoe hou je het vol als ouder? Het syndroom van Asperger is een aan autisme verwante stoornis, die zich kenmerkt door een geheel eigen manier van denken in combinatie met een hoog intelligentieniveau op specifieke gebieden. Met dit boekje willen de auteurs, verbonden aan het autismecentrum in Gent, vooral sleutels aanreiken om de denkwereld, gevoelens en sociale omgang van kinderen met Asperger beter te begrijpen teneinde hen door gerichte begeleiding grotere mogelijkheden
Tot zelfredzaamheid te kunnen bieden. Aan de hand van voorbeelden en persoonlijke ervaringen wordt ingegaan op thema's als leren, gevoelens, sociale omgang en vrije tijd en komt de betekenis van zelfredzaamheid in de praktijk aan de orde. Het slothoofdstuk is gericht op ouders van kinderen met Asperger. Tot slot is een lijst met adressen en praktische informatie opgenomen. Een toegankelijk en bruikbaar boek vol ervaringen en praktische tips voor ouders en andere betrokkenen. In de reeks 'Lannoo Helpkids' verschenen eind 2008 enkele handige praktijkgidsjes voor ouders, die pretendeerden een antwoord te bieden op 101 vragen over algemene ontwikkelingsthema's als eten, praten, slapen en leren. De recentste uitgave mag gerust een vreemde eend in de bijt genoemd worden. Peter Vermeulen en Thomas Fondelli verzorgden, als specialisten in autisme en het syndroom van Asperger, een gids die opvoedingsondersteuning biedt aan (in hoofdzaak) de ouders van kinderen met het syndroom van Asperger. In deze pocket
Komen erg uiteenlopende opvoedingsvragen aan bod. Is het syndroom van Asperger een lichte vorm van autisme? Hoe vroeg kan de diagnose gesteld worden? Is mijn kind een genie, terwijl het niet eens zijn eigen veters kan knopen? Is het syndroom van Asperger erfelijk? Hoe komt de wereld over bij mijn kind? Hoe leer ik mijn kind beter omgaan met deze wereld? Hoe werkt het autistische denken? Hoe zit het met verbeelding? Hoe communiceer ik het best met mijn kind? Wat vertel ik aan de omgeving? Etc. Vertrekkende vanuit de bekende theoretische kijk op het autistische denken en contextblindheid bij personen met autisme, slagen Vermeulen en Fondelli erin om steeds terugkerende opvoedingsvragen vlijmscherp en bevattelijk te beantwoorden. Hun gekende pleidooi voor het opzetten van de autistische bril wordt hier met gemak omgezet naar concrete en duidelijke antwoorden op zeer herkenbare vragen van ouders, die zijn ingebed in verhelderende praktijkvoorbeelden, tips, weetjes en valkuilen. Daarnaast schuwen ze niet
Om enkele populaire wetenschappelijke onderzoeksthema's aan te snijden. Syndroom van Asperger is ook vormelijk sterk uitgevoerd. De verschillende thema's worden aangeboden in een aparte kleur, en duidelijke titels, kaders en foto's zorgen voor nog meer helderheid. De praktijkgids biedt waarvoor het staat: 101 antwoorden in een duidelijke taal, gebracht in een overzichtelijk geheel. Bovendien bevat het boek een warme oproep tot een autismevriendelijke omgeving en het recht van het kind met Asperger om zijn eigen maatstaven voor geluk te hanteren.
Keywords: Aspergersyndroom; Autistische kinderen