Handboek jeugdbeschermingsrecht. - Put, Johan, ....- (Brugge : Die Keure, 2010)
Het jeugdbeschermingsrecht regelt de (overheids)interventies ten aanzien van kinderen en jongeren die zich in bijzondere probleemsituaties bevinden of die delicten hebben gepleegd. De interventies betreffen zowel vrijwillige als gerechtelijke maatregelen, veelal uitgevoerd in specifieke voorzieningen. De bevoegdheid om deze interventie te regelen is verdeeld over de gemeenschappen en de federale staat. Deze elkaar kruisende aspecten van doelgroepen, soorten hulpverlening en bevoegde overheden, maakt van het jeugdbeschermingsrecht een enigszins complexe materie, die evenwel in hoge mate maatschappelijk relevant is. Daarom beoogt dit juridische handboek het jeugdbeschermingsrecht volledig en helder te behandelen, maar met aandacht voor de toepassing en toepassingsproblemen ervan in de praktijk en voor de impact van evoluties in de maatschappelijke en juridische omgeving waarbinnen de jeugdbescherming zich bevindt. Dit vertaalt zich in een kritische en gentegreerde benadering, waarbij bijvoorbeeld
Aandacht wordt geschonken aan de relevante basisbeginselen van het jeugdbeschermingsrecht, de historische evolutie en het internationaalrechtelijke kader, en aan het niveau van de uitvoering van de maatregelen. Het handboek biedt een volledig en helder overzicht van de jeugdbijstand en de jeugdbescherming, bevattelijk en kritisch geschreven, en bruikbaar voor zowel rechtspractici, studenten als actoren uit het werkveld van de hulpverlening en de administratie. Er wordt verder voornamelijk ingegaan, wat het luik jeugdbijstand betreft, op de regeling in de Vlaamse Gemeenschap; toch wordt ook het jeugdhulprecht in Brussel en de Franse en Duitstalige Gemeenschap kort behandeld. Aandacht wordt eveneens besteed aan de (Vlaamse) integrale jeugdhulp, die in de toekomst van grote betekenis zal zijn in de ontwikkeling van het jeugdhulprecht. Wat het federale jeugdrecht betreft, komen zowel de aanpak van jeugddelinquentie als het administratief sanctierecht van minderjarigen aan bod.
Keywords: Jeugdbescherming; Jeugdrecht -- België