Vingerafdruk van verdriet : woorden van bemoediging. - Keirse, Manu, 1946- (Tielt : Lannoo, 2009)
Nieuwe editie van Manu Keirses klassieker over rouwverwerking Vingerafdruk van verdriet is een van de grootste klassiekers uit het Nederlandse taalgebied op het vlak van rouwen en troost. Het is een kostbaar geschenk, voor een ander of voor jezelf. Nu in een geheel vernieuwde vormgeving Bestemd voor iedereen die een kind, een broer of een zus, een partner, een ouder, een vriend of een droom heeft verloren. Voor wie het zelf moeilijk heeft, of voor familieleden, vrienden en collega's die troost zoeken Een kleinood, niet bedoeld om in ? keer uit te lezen, maar om telkens weer ter hand te nemen. Met dit boek wil Manu Keirse, hoogleraar aan de faculteit Geneeskunde van de KU Leuven, een wegwijzer bieden voor mensen die rouwen om een naaste. Keirse gaat daarbij vooral uitvoerig in op de vele emoties die gepaard gaan met verlies. Daarnaast krijgt ook de 'waarom-vraag' die elke rouwende zichzelf stelt veel aandacht. Niet zozeer het antwoord, maar wel het stellen van de vraag draagt volgens de auteur bij tot het verwerkingsproces. Verder gaat Kairse in op het centrale begrip 'zelfzorg' en probeert hij een sereen antwoord te formuleren op concrete vragen rond onder meer feestdagen of tastbare herinneringen als een kledingstuk. Het laatste hoofdstuk moet zowel aan de rouwende als aan de ondersteuner perspectief bieden en stelt onder andere dat je moet blijven geloven dat je uit het dal kunt geraken. Een uitgave die rouwenden en mensen in hun omgeving zeker kan helpen bij het plaatsen van de vele verwarrende gevoelens die gepaard gaan met het rouwproces. Hardcover met een mooie, sobere lay-out, verlucht met getuigenissen van rouwenden en sprekende illustraties in vierkleurendruk.
Keywords: Rouwproces; Verdriet