Relaties : een psychodynamisch perspectief. - Dirkx, Jos, ....-; Heuves, Willem, ....- (Amsterdam : Boom, 2010)
Dit boek gaat over alle facetten van relaties: fantasie, idealisering en jaloezie, moderne samenlevingsvormen, levensstijl, narcisme en moraal. Vanuit een psychodynamisch perspectief komen deze onderwerpen aan de orde, in acht verschillende essays. De schrijvers zijn vrijwel allen psychoanalyticus en werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg. Nu de psychoanalyse ten onrechte uit het ziektekostenpakket is geschrapt, verschijnen deze interessante beschouwingen over de relatie tussen de analyticus en zijn clint/patiënt, geschreven door zeven bekende analytici. Het is een weergave van het jubileumsymposium in 2008. Het eerste hoofdstuk gaat over de innerlijke spanning in de verhouding tussen overdracht en tegenoverdracht tussen behandelaar en de clint. Waar ook sprake is van liefde maar waar de setting onecht is voor die liefde. Vervolgens een beschouwing met voorbeelden uit de praktijk om tot een psychoanalytische werkrelatie te komen met een jongen die gediagnosticeerd is met onder meer
Een stoornis binnen het autistische spectrum. Een hoofdstuk over relaties en fantasie, dat wij vol fantasien zitten over onze relaties die niet uitspreken. Een volgend hoofdstuk gaat over het ontstaan van gehechtheid en vriendschap als relatievorm. De vader komt ook als belangrijk object aan de orde en iedereen is aangewezen op zijn eigen individualiteit. Wij zoeken houvast in een eigen levensstijl. Veel mensen leven op de grens van macht en onmacht, echtheid en schijn, communicatie en autisme. Tot slot een toegift over het oeuvre van de Amerikaanse schilder Edward Hopper. Een boeiend boek over de psychoanalytische praktijk
Inhoudsopgave : 1. In het labyrinth van de liefde - Over enkele aspecten van de psychoanalytische relatie 2. Een handjevol stenen - Wanneer het vermogen om lief te hebben en de pscyhoanalytische relatie niet vanzelfsprekend is 3. Over relaties en fantasie 4. Relaties en hun ontwikkeling - Een beschouwing vanuit psychoanalyse en neurowetenschappen 5. Heeft de liefde een
Sekse? 6. Wat betekent de laatmoderne zelfgerichtheid? - Kritische beschouwingen over levensstijl, narcisme en moraal 7. Het oeuvre van Edward Hopper als uitdrukking van de laatmoderne tijdgeest.
Keywords: Emoties; Psychoanalyse; Relaties -- Psychologie