Ze zeggen dat het overgaat : leven met rouw en verdriet. - Maes, Johan, 1954-; Jansen, Evamaria, ....- (Gent : Witsand, 2009)
Misschien word jij of iemand in je omgeving geconfronteerd met een tragisch verlies? Misschien heb je al heel wat verlieservaringen meegemaakt en vraag je je af of je wel alles op een goede manier hebt verwerkt? Misschien ben je op zoek naar een houvast of naar een manier om meer inzicht te krijgen in jouw rouwproces of in dat van je partner, een kind, een ouder, vriend, collega of clint? Dan is dit boek er voor jou! In onze maatschappij wordt rouw nog al te vaak gezien als een afwijking van het gewone, als de emotionele pijn waarvan je zo snel mogelijk moet herstellen. Het probleem of de symptomen moeten worden opgelost, de pijn moet worden verwerkt. Rouw mag een proces zijn, maar het moet wel een eindpunt hebben. En dat terwijl nieuw wetenschappelijk onderzoek duidelijk aantoont dat je het recht hebt om te rouwen op jouw manier; zelfs als je je pijn een leven lang meeneemt, hoef je dit geenszins in te houden dat je minder gezond en minder veerkrachtig functioneert. Aan de hand van tal
Concrete verhalen en praktische tips leert dit baanbrekende boek je een antwoord te bieden op verlieservaringen en zo het ondraaglijke te dragen. Ze zeggen dat het overgaat, maar het is prettiger te weten dat het niet over hoeft te gaan. Want zoals jij uniek bent, zo is ook jouw rouwproces uniek. In de reeks boeken over rouw en rouwverwerking is dit een topper. Een boek dat mensen die denken dat ze 'abnormaal' zijn, bijvoorbeeld doordat ze na tientallen jaren nog steeds niet klaar zijn met het verlies van een geliefde, geruststelt. Want, stellen de auteurs terecht: rouwen is een persoonlijke zaak. Iedereen rouwt op zijn/haar eigen wijze. Nooit is een bepaalde manier van rouwen gek of onacceptabel. Nooit kan iemand stellen dat het 'nu wel lang genoeg heeft geduurd'. Het boek is eenvoudig geschreven, heel leesbaar voor iedereen. Het preekt niet, het gebruikt geen vaktaal. Het geeft medegevoel, heel veel begrip voor wat overlijden van geliefde mensen kan aanrichten onder nabestaanden. Ontroerend
Vaak treffend zijn de voorbeeldverhalen die de auteurs gebruiken. Alleen al daarom is dit boek meer dan bijzonder
Inhoudsopgave : Inleiding : Leven met een gemis Hoofdstuk 1 - Het trechtermodel van rouw : een mythe! Hoofdstuk 2 - Verlies, verliesverwerking, rouw en hechting Hoofdstuk 3 - Rouwen die je met je lichaam, met je voelen, denken en handelen Hoofdstuk 4 - Rouwen is roeien met twee riemen : tussen verlies en herstel Hoofdstuk 5 - Rouwen doe je nooit alleen! Hoofdstuk 6 - Rouw, trauma en de zoektocht naar betekenis Hoofdstuk 7 - Tussen kwetsbaarheid en kracht Hoofdstuk 8 - Verstoorde, gecompliceerde, pathologische rouw Hoofdstuk 9 - Rouwzorg : ondersteuning, begeleiding en therapie Hoofdstuk 10 - Ze zeggen dat het overgaat
Keywords: Rouwproces; Verlies (emotie).