Mijn baby is ontroostbaar : over de belevingswereld van baby's. - Verdult, Rien, 1953-; Stroecken, Gaby, ....- (Antwerpen : Witsand, 2010)
De meeste ouders kijken verlangend uit naar de komst van hun baby. Zodra hij of zij er is, wordt vreugde vermengd met zorg en aandacht. De geboorte van een baby brengt ook de geboorte van een gezin teweeg. Maar wat als de verwachtingen van ouders verstoord worden doordat hun baby niet helemaal beantwoordt aan het gedrag dat we van zo'n schat verwachten?. In de belevingswereld van baby's kunnen naast geluk en verbondenheid ook verdriet en eenzaamheid bestaan. Dit boek is gebaseerd op een aantal nieuwe inzichten over de prenatale ontwikkeling van baby's, over de grote betekenis die hechting heeft voor een gezonde ontwikkeling, over de kunst van het communiceren die baby's al heel vroeg bezitten, en over hun psychotherapeutische behandeling. Mijn baby is ontroostbaar opent tal van perspectieven voor ouders van huilbaby's, van baby's die niet lijken te kunnen slapen, baby's met wie we moeilijk contact krijgen. Het boek wijst een uitweg uit de wanhoop en leert begrijpen wat er met onze baby
Aan de hand is. In dit boek bekijken twee psychotherapeuten wat er aan de hand is met baby's die ontroostbaar lijken. Ze richten zich specifiek op ouders van huilbaby's, baby's die niet kunnen slapen of baby's waarmee men moeilijk contact kan maken. De auteurs vertrekken niet alleen vanuit theoretische inzichten, maar ook vanuit hun therapeutische praktijk met volwassenen en baby's. Een centraal aandachtspunt is de vroegste ontwikkeling, voor en tijdens de geboorte. Na een algemene inleiding schetsen de auteurs de ervarings- en belevingswereld van baby's en werpen ze een blik op hun (lichamelijke) manieren om te communiceren. Daarna bekijken ze de prenatale fase, het fenomeen van 'hechting', de geboorte, het eerste levensjaar, de ontroostbaarheid van sommige baby's en hun kwetsbaarheid. Ten slotte focussen ze op allerlei aspecten van de psychotherapeutische behandeling voor baby's. Achteraan volgt een bibliografie. Een degelijk boek voor ouders en hulpverleners, dat niet alleen inzicht
Biedt in het gedrag van baby's, maar ook een aantal perspectieven biedt om problemen aan te pakken
Inhoudsopgave : Hoofdstuk 1 - De baby vertelt zijn verhaal Hoofdstuk 2 - Geboren worden is niet het begin Hoofdstuk 3 - Hechting Hoofdstuk 4 - Geboren worden Hoofdstuk 5 - Het eerste levensjaar Hoofdstuk 6 - Mijn baby is ontroostbaar Hoofdstuk 7 - Baby's zijn kwetsbaar Hoofdstuk 8 - Psychotherapie voor baby's Hoofdstuk 9 - Spanningsveld in de babypsychotherapie
Keywords: Huilen -- Baby's.