Eigenlijk zegt u dat u dood wilt?! : in gesprek met een suïcidale cliënt. - van Hoek, Paul, ....-; Brinkman, Frans, 1958- (Barneveld : Nelissen, 2009)
Het boek behandelt de te doorlopen stappen voor professionals in de hulpverlening. Centraal staat in het gesprek zijn met een (mogelijk) sucidale clint. Onder meer gaat het om signalen opvangen inzake gedachten over uitzichtloosheid en de wens tot levensbeindiging, deze klip en klaar bespreekbaar maken en vervolgens tot actieplan komen dat gedachten aan zelfdoding minstens opschort. De hulpverlener zal hierbij verantwoordelijkheid op zich nemen en directief optreden. Naast gesprekselementen per stap in het gesprek met de sucidale clint, reikt dit boek in kaderteksten enige aanvullende informatie een daarnaast stof tot nadenken aan. Deze teksten zijn bedoeld ter ondersteuning van het uitgangspunt dat preventie van zelfdoding in de hulpverlening een groot goed is. Wat is in de hulpverlening van belang in het contact met een sucidale clint? De schrijvers geven een zestal stappen aan, waarmee de hulpverlener rekening moet houden. Hoewel men geneigd is met de zesde stap te beginnen (het
Maken van een actieplan ter preventie), is het van belang - om enig positief effect te hebben van de hulpverlening - dat men vooraan begint (met het oppikken van signalen voor een mogelijke sucide). Een boekje waarin het invoelen en meeleven duidelijk een plaats heeft, maar ook de rationele kant, met name omdat sucidegedachten en -pogingen niet een gemoedstoestand zijn, maar een oplossingsstrategie. Met een lijst van literatuur en websites en een samenvatting van vier pagina's als los inlegvel. De schrijvers zijn beiden sociaal-psychiatrische verpleegkundigen. Ze geven diverse trainingen en zijn verbonden aan onder andere de Hogeschool Arnhem. Het boek is zeer geschikt voor allerlei hulpverleners en kan met name ook voor de naasten van sucidale mensen een goede hulp zijn. Een boek dat zeker de moeite waard is
Inhoudsopgave : 1 Sucidaliteit bespreekbaar maken < Signalen die wijzen op sucidaliteit < Vermijden of aankaarten < Onderwerpen ter exploratie < Speculatief vermoeden &lt
Moedig zijn: contact maken 2 Ruimte scheppen in waarnemen en denken < Bevestig de onmacht, niet de hopeloosheid < Bewegingsruimte zoeken < Geen oplossingen aandragen < De stilte verdragen Provocaties < Moedig zijn: de hoop nabij komen 3 Sucide-intenties temperen < De attitude van de hulpverlener < Voorbeelden van interventies < De veiligheid in de steigers < Symbolische handelingen < Hoe verder na het eerste gesprek < Moedig zijn: assertief hulpverlenen 4 Interne en externe samenwerking < Verbreding draagkracht < Formele samenwerking, beleid < Moedig zijn: de ander ter verantwoording roepen
Keywords: Zelfdoding