DCD-hulpgids voor leerkrachten : achtergrond en adviezen bij de motorische coördinatiestoornis. - van Haeften, Eelke, ....- (Pica : [Huizen], 2010)
DCD (Developmental Coordination Disorder) is een term die wordt gebruikt voor kinderen die een stoornis hebben in de ontwikkeling van de coördinatie van hun bewegingen. Dit betreft ook kinderen met autisme, dyslexie of ADHD, die dan vaak 'onhandig' worden genoemd. De DCD-hulpgids is een zeer bruikbare, handzame uitgave, die ouders en professionals directe oplossingen en tips geeft voor dagelijkse problemen bij eten, aankleden, schrijven en lichaamsverzorging. Ook is er aandacht voor het aanleren van nieuwe of moeilijke taken en voor het verband tussen motorische stoornissen en gedragsproblemen. Soms leiden heel eenvoudige tips al tot grote resultaten. Aandachtbehoeftige maar niet altijd voldoende aandacht krijgende zorgkinderen zijn de motorisch onhandige kinderen (kinderen met DCD, Developmental Coördination Disorder). Zodra er op de grove of fijne motoriek een appel wordt gedaan, komen deze kinderen in moeilijkheden en lijden hun schoolprestaties eronder. In vier delen beschrijft ervaringsdeskundige Van Haeften haar kennis en ervaringen: DCD algemeen (terreinafbakening & diagnose), de leerling en zijn senso-motorische beperkingen, de school met haar mogelijkheden en ten slotte de schoolse vaardigheden in concreto. Haar ergotherapeutische adviezen aan ouders en leerkrachten worden toegelicht door talrijke herkenbare voorbeelden uit haar praktijk. Coördinatie van de begeleiding staat ook hier centraal. Het boek bevat talrijke checklisten in tekstkaders en sluit af met een literatuuropgave.
Inhoudsopgave : Deel 1 - Algemeen 1. DCD 2. Diagnose, behandeling en begeleiding 3. Speelveld en werkmodel Deel 2 - De leerling 4. Bewegen 5. Bewegen : basismotoriek 6. Bewegen : praxis 7. Bewegen : vaardigheid 8. Communicatie 9. Motorisch leren 10. Sociaal-emotionele ontwikkeling Deel 3 - De school 11. School : fysieke omgeving 12. School : leerkracht Deel 4 - Schoolse vaardigheden
Keywords: Motoriek -- Kinderen; Ontwikkelingsdyspraxie