Het Kawa-model : cultureel relevante ergotherapie - Iwama, Michael K., ....- (Antwerpen : Standaard, 2010)
Het Kawa-model: cultureel relevante ergotherapie stelt een nieuw conceptueel praktijkmodel voor dat een belangrijke verschuiving in de discussie over theorie en cultuur binnen de ergotherapie aankondigt. Het eerste, belangrijke, theoretische werk dat tot stand kwam buiten het Westen moedigt de ergotherapie aan om verder te kijken dan het vertrouwde individualisme in de richting van menselijk bezig zijn dat ontspruit vanuit een onderlinge afhankelijkheidsband binnen een groepscontext. Het Kawa-model brengt de natuur en de ecologie in de ergotherapeutische rationele dialectiek door een infusie van oosterse filosofische perspectieven en wereldbeelden. Het Kawa (Japans voor rivier) -model gebruikt een heel gewone metafoor uit de natuur als een effectief instrument om de subjectieve standpunten rond het zelf, het leven, het welbevinden en de zin van alles te vertalen. De gemakkelijk te begrijpen metafoor, zowel voor de therapeut als voor de clint, en het gemak waarmee het referentiekader doorgrond en toegepast kan worden, maken van dit model een effectief en hoogst relevant instrument voor een alsmaar groter wordende diversiteit aan clientle. Het is ook een verklaring voor de diepe verbondenheid tussen cultuur, theorie en kennis gegroeid vanuit de ergotherapeutische praktijk, door praktijkbeoefenaars voor praktijkbeoefenaars, vanuit een kwalitatieve onderzoeksmethodologie gellustreerd met casussen uit zowel westerse als oosterse praktijkcontexten ontwikkeld dankzij internationale samenwerking. In samenspraak met Michael Iwama werd een hoofdstuk toegevoegd met een aantal beperkte casussen van het gebruik van het Kawa-model in Vlaanderen. Het Kawa-model betekent een uitdaging voor studenten ergotherapie, praktijkbeoefenaars, lectoren en onderzoekers om de theorie te zien in een verfrissend en kritisch licht en om hun praktijk en hun beroep op een meer inclusieve en betekenisvolle manier verder te ontwikkelen.
Keywords: Ergotherapie -- Kawa model; Ergotherapie