Uit de brand : omgaan met mensen met burnout. - van Dam, Arno, ....-; de Leeuw, Fieke, ....- (Amsterdam : Harcourt, 2004)
Burn-out is het gevolg van een complex samenspel van persoonlijkheidsfactoren en omgevingsfactoren. Tot nog toe is er echter te weinig ingegaan op de gevolgen voor de directe omgeving van de burn-outpatiënt. Vooreerst verduidelijken de auteurs wat burn-out volgens hen is en hoe de stoornis verschilt van andere psychische stoornissen. Hoe je burn-out kan voorkomen, komt aan bod in het volgende hoofdstuk. Daarin staan tips voor mensen met stressklachten, hun gezin en hun werkgevers. Het volgende hoofdstuk gaat over de behandeling van burn-out. In het laatste hoofdstuk bespreken de auteurs hoe de betrokkenen zelf het hoofd boven water kunnen houden. Dit boek focust op zowel persoonlijke als omgevingsfactoren en laat zien hoe de betrokkenen burn-out de baas kunnen worden. Het boek geeft overigens een gedegen overzicht van wat momenteel bekend is over de stoornis. Tegelijk biedt het concrete tips om het fenomeen te voorkomen of er op een efficiënte manier mee om te gaan. Uit de brand is bedoeld voor iedereen die het risico loopt om met burn-out te maken te krijgen, voor de mensen in hun omgeving en voor professionele hulpverleners. Dit boek is vlot geschreven en goed geïllustreerd zodat het een breed publiek kan aanspreken. Een beknopte, vooral Nederlandse bibliografie rondt het werkje af.
Inhoudsopgave : 1. Inleiding 2. Burnout 3. Burnoutpreventie 4. De behandeling van burnout 5. De partner en burnout 6. De werkgever en burnout 7. Zorg voor betrokkenen 8. Het leven na burnout
Keywords: Burnout