Omgaan met borderline : een praktische gids voor naastbetrokkenen. - van Meekeren, Erwin, ....-; de Jong, Hans, ....- (Amsterdam : Boom, 2010)
Borderline is een persoonlijkheidsstoornis die zich kenmerkt door sterke stemmingswisselingen en heftige, emotionele en impulsieve reacties. Het is vaak lastig om te gaan met iemand die borderline heeft. Niet alleen de partner en gezinsleden, maar ook vrienden en collega's zijn genoodzaakt te reageren op de vaak complexe problematiek. Dit boek gaat in op de symptomen en wat voor behandelingen er mogelijk zijn, maar ook ligt de nadruk op hoe een betrokkene met deze problematiek om kan gaan. De lezer wordt in korte en helder geschreven hoofdstukken meegenomen van de theorie naar de praktijk. Daarnaast zijn er een lijst met nuttige adressen en uitleg over de belangenverenigingen opgenomen.
In Nederland hebben waarschijnlijk ruim 150.000 mensen een persoonlijkheidsstoornis die valt onder het begrip 'borderline'. Het leven van de patiënten wordt beheerst door een combinatie van moeilijk controleerbare emoties, impulsief gedrag en snelle stemmingswisselingen met daardoor voortdurend conflicten met hun omgeving. De familie en vrienden zijn vaak ten einde raad. Om aan hen een handvat te bieden is dit boekje geschreven. De auteur (1955; psychiater) is al jaren actief op het gebied van persoonlijkheidsstoornissen en is lid van diverse organisaties op het borderline-gebied. Hij schreef al een aantal boeken zowel voor de professionals als zelfhulpboeken. Dit boek is gericht op de omgeving. Hij geeft aan dat primair kennis van deze aandoening en achtergronden nodig is om met de patiënt te kunnen omgaan. Beknopt maar duidelijk geeft hij informatie, tips en voorbeelden. Inclusief adressen, internetsites, literatuur, diagnostiek, therapie en dergelijke. Een praktisch boek voor de omgeving van patiënten met een borderlinestoornis
Inhoudsopgave : Deel 1 : Wat moet je weten? 1. Hoe herken je het 2. Enkele feiten 3. Symptonen 4. Oorzaken 5. Behandeling Deel 2 : Wat kun je doen? 6. Algemeen 7. Intimi 8. Andere relaties 9. Veelgestelde vragen 10. Ervaringsverhaal Bijlagen
Keywords: Borderlinesyndroom