Kortdurende psychologische interventies voor de eerste lijn. - Rijnders, Paul, ....-; Heene, Els, 1972- (Amsterdam : Boom, 2010)
In deze handleiding worden de methode, de achtergronden en de toepassingsgebieden van kortdurende psychologische interventies beschreven en met praktijkvoorbeelden gellustreerd. Het boek is bestemd voor hulpverleners in de eerste lijn, zoals psychologen, huisartsen en maatschappelijk werkers, maar ook voor psychiaters, klinisch psychologen en medisch specialisten. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie heeft 8 procent van de bevolking psychische klachten die niet vanzelf overgaan en die leiden tot problemen in relaties, op het werk, op school en bij de opvoeding. Veel mensen die hulp vragen belanden in lange hulpverleningstrajecten, die demotiveren omdat ze te omvangrijk zijn voor hun probleem. Deze methode voor de eerste lijn richt zich op het verhogen van de zelfredzaamheid van patiënten. Dankzij kortdurende psychologische interventies voor de eerste lijn doorgronden patiënten sneller hun klachten en leren ze hun gedrag en gewoonten aan te passen. Middels het zogenaamde KOP-model kunnen
Veel psychische klachten in de eerste lijn worden behandeld. Een behandelaar die werkt volgens het KOP-model (Klacht-Omstandigheden-Persoonlijke stijl) probeert de patiënt te helpen om weer overzicht en controle over zijn situatie te krijgen. Na de onderbouwing van het theoretisch concept wordt de behandelmethode in acht stappen uitgelegd. Hierbij wordt aandacht gegeven aan alle noodzakelijke stappen voor deze kortdurende psychologische behandeling en aan de te hanteren vragenlijsten en werkschema's. Vervolgens wordt beschreven hoe en met welke aanpassingen het model kan worden toegepast bij specifieke klachten, relatie- en verslavingsproblemen en rouwklachten en doelgroepen, zoals kinderen, jeugdigen en ouderen. In het laatste deel komen allerlei bijkomende zaken aan de orde over hoe om te gaan met calamiteiten en crisissituaties, juridische en medicatievraagstukken. Een helder beschreven methodiek met herkenbare casussen voor eenieder die werkzaam is in de geestelijke gezondheidszorg of die
Daarvoor aan het studeren is
Inhoudsopgave : Deel I : Over vraag en aanbod 1. Onderzoek naar het voorkomen van psychische klachten in de bevolking 2. Onderzoeken naar de effectiviteit van psychologische interventies Deel II : Het proces van een kortdurende behandeling 3. Kortdurende psychologische interventies, mensbeeld en visie op pathologie 4. Het behandelproces op hoofdlijnen 5. Indicatiecriteria en triage 6. Het gebruik van vragenlijsten 7. Handige schema's Deel III : Veelvoorkomende (klacht)gebieden 8. Lichamelijk onverklaarde klachten 9. Klachten bij kinderen en jongeren 10. Klachten in de derde levensfase 11. Klachten binnen de partnerrelatie 12. Kortdurende ggz-interventies bij allochtonen 13. Behandeling van verslavingsproblematiek in de eerste lijn 14. Reacties op rouw en verlies Deel IV : Aanpalende gebieden 15. Omgaan met calamiteiten en sucidedreiging 16. Juridische aspecten van de ggz in de eerste lijn 17. Wat een behandelaar die geen medicus is moet weten over psychofarmaca
Keywords: Eerstelijnsgezondheidszorg; Geestelijke gezondheidszorg