Schrijven met dyslexie : kinderen doen hun verhaal. - Biezeman, Léon, ....- (Antwerpen : Cyclus, 2011)
Uit recent onderzoek blijkt dat mensen met dyslexie minder moeite hebben met deze beperking dan hun omgeving, maar dat er wel schroom is over het niet foutloos kunnen schrijven en lezen. Deze schroom kan mensen met dyslexie remmen, en dat is jammer. Vooral voor kinderen is het van belang te laten zien dat het wel mogelijk is om hun ideeën, plannen en fantasieën op papier te zetten, ook al gebeurt dat niet foutloos. Dyslexie hoeft ook geen belemmering te zijn om een passende positie te verwerven in de maatschappij. Als hart onder de riem verzamelt dit boek verhalen, gedichten en brieven die geschreven zijn door kinderen en jongeren met dyslexie van 6 tot 16 jaar. De auteur wil 'lotgenoten', maar ook de maatschappij laten zien dat kinderen met dyslexie vaak juist wel in staat zijn om creatief te schrijven, ook al kunnen ze dit niet foutloos. Waar het om gaat, is de aandacht te verleggen naar wat wel goed gaat: de inhoud. Deze boeiende bundel brengt een selectie verhalen, gedichten en brieven, die geschreven zijn door kinderen en jongeren met dyslexie in het kader van het project 'Schrijven met dyslexie'.
In dit boek bundelt Leon Biezemans een aantal verhalen, gedichten en brieven die geschreven zijn door kinderen van ca. 8 tot 16 jaar met dyslexie. De samensteller is zelf dyslectisch en verricht zelfstandig onderzoek naar dyslexie. Hij schreef al een tweetal boeken over dyslexie. De uitgave gaat terug op het project 'Schrijven met dyslexie', waarvoor dyslectische kinderen werden aangezocht om zelfgeschreven teksten in te sturen om ze te laten publiceren in boekvorm. Het doel was om aan te tonen dat deze kinderen dan misschien niet foutloos kunnen schrijven - de teksten werden overigens niet geredigeerd -, maar wel inhoudelijk interessante dingen kunnen neerpennen. Het resultaat is een bont allegaartje, dat vooral voor lotgenoten een hart onder de riem kan zijn. De teksten laten immers inderdaad zien dat schrijfproblemen niet per definitie samengaan met een gebrek aan andere talenten. Op die manier kunnen ze bijvoorbeeld helpen om de onzekerheid van dyslectische kinderen tegen te gaan. Rustige, maar soms volle bladspiegel; een deel van de teksten begint telkens op een nieuwe regel. Deze vrij sober vormgegeven uitgave is geïllustreerd met een aantal handgeschreven teksten en tekeningen. Selectief te gebruiken voor en met dyslectische kinderen vanaf ca. 10 t/m 14 jaar.
Keywords: Dyslexie