Begeleiden op de werkvloer in de sociale economie : begeleiden op de werkvloer. - Laperre, Inge, ....-; Wouters, Silke, ....- (Antwerpen : Garant, 2010)
De sociale economie is een sector waar de mens centraal staat, met zijn mogelijkheden en zijn beperkingen. Medewerkers worden er niet enkel tewerkgesteld; ze worden ook intensief opgevolgd en begeleid op de werkvloer. Daarnaast staat de sector ook garant voor een kwaliteitsvolle productie of dienstverlening. De combinatie van zorgen voor kwaliteitsvol werk én zorgen voor de medewerker, maakt deze sector boeiend en uitdagend. Bij dit voortdurende zoeken naar een optimale balans vormt de monitor of begeleider een spilfiguur. Hij of zij moet ervoor zorgen dat de medewerkers het werk goed uit voeren, dat ze groeien in hun job en als mens, en dat ze graag komen werken. Dat is een hele opgave, en er komen veel vaardigheden bij kijken, zowel op technisch vlak als in de omgang met mensen. Een eenduidig profiel van de monitor of begeleider bestaat niet, aangezien de vereiste technische competenties even divers zijn als de bedrijven zelf. Toch hebben alle goede monitoren en begeleiders een aantal competenties gemeen die de specifi eke bedrijfscontext overstijgen. Naar die competenties gaat dit boek op zoek. Daarbij gaat het vooral over de nodige competenties voor de omgang met mensen, maar bijvoorbeeld ook over plannen en organiseren. Aan de hand van een aantal thema's wordt het hele coachingsaspect van de job van monitoren en begeleiders in de sociale economie stap voor stap in kaart gebracht.
Keywords: Arbeids- en organisatiepsychologie