Wat als? - Ollivier, Reina, ....-; Pottie, Marjolein, 1970- (Wommelgem : Van In, 2009)
Een meisje zit aan tafel en neemt de laatste boterham uit het mandje. Dit brengt haar op de vraag 'Wat als ik het laatste sneetje brood opeet?' Haar ouders antwoorden dat ze dan naar de bakker gaan. Maar wat als die op vakantie is? Telkens voorziet het meisje een ander probleem dat ze ter sprake brengt met de woordgroep 'Wat als - ?' Het meisje draaft een beetje door en komt al vragend terecht in een konijnenhol. Dat ze dan konijn zou moeten eten, gaat wellicht te ver. De telkens doorvragende kleuter is een bekend gegeven dat in dit stapelverhaal is uitgewerkt. Het grote prentenboek met paginavullende prenten, verspreid over telkens een dubbele pagina, bevat veel herkenbare voorwerpen, mensen en dingen uit de wereld dichtbij huis. Het laat een gezellig en veilig gezinsleven zien waar ruimte is voor emoties. De prenten zijn kleurrijk, de teksten kort, het verhaal loopt mooi rond. Het prentenboek komt rustig over, maar bevat genoeg stof tot aanwijzen, benoemen en praten. "Wat als ik het
Laatste sneetje brood opeet?" Wat een banale vraag lijkt te zijn, wordt al snel het startpunt van een vermoeiende denktocht. Reina Ollivier en Marjolein Pottie nemen hun lezers mee op de gedachtereis van een kleine meid die aan tafel begint en via de bakker, de winkel, een hotel en het bos terug naar huis leidt. Binnen de geborgenheid van haar gezin vindt het meisje geruststelling en antwoorden op haar 'wat als'-vragen. Uiteindelijk belandt ze na haar vragenuurtje terug op de plek waar haar denkproces van start ging en leert ze dat het complexe leven heel eenvoudig kan zijn. Voor alle vragen kan je antwoorden vinden, ook al brengen ze je soms geen stap verder. De circulaire structuur van het verhaal brengt niet alleen een wijze levensles, er schuilt ook een verdoken ironische kijk op het leven in het stapelen van de 'wat als'-bedenkingen. De details in de grote kleurrijke tekeningen versterken die humoristische ondertoon en verbergen elk hun eigen kleine verhalen. Dit maakt van "Wat als?"
Een fantasierijk en grappig kijkboek waarin de kleine lezer telkens weer op ontdekking kan gaan. Wie loopt er zoal op straat? Wat kunnen we in de winkel kopen? Wie logeert er allemaal in het hotel? Wat gebeurt er in het bos? Nog meer vragen die de kleine geest zullen bezighouden. De beknopte tekst in vraag- en antwoordstijl wordt aangevuld door de illustraties die het samenspel tussen woord en beeld letterlijk en figuurlijk inkleuren. Na elke 'Wat als?' van het meisje, belandt het gezin telkens weer op een andere plek in een herkenbare situatie. Toch zorgen het knap antwoordspel en de logische redenering van de ouders voor een verrassend einde. In een maatschappij waar kinderen voortdurend gestimuleerd worden om na te denken en vaak overdonderd worden door verschillende mogelijkheden, is het niet verwonderlijk dat ze daarbij keuzes moeten maken en geconfronteerd worden met onzekerheid. De kleine filosofen zoeken dan antwoorden en durven zich in hun gepieker wel eens vastdenken. In het liefdevolle
Geduld en de wijze raad van broers, zussen, ouders, grootouders, leerkrachten en vriendjes vinden ze gelukkig steun en vertrouwen. Hun begeleiding is noodzakelijk tijdens die individuele levenszoektocht. Prentenboeken als "Wat als?" kunnen in dat proces een aangenaam, leerrijk en ontspannend hulpmiddel zijn. Ollivier en Pottie creerden een uitdagend stapelverhaal voor kleine en grote piekeraars om samen even bij stil te staan en over te filosoferen
Leeftijd: 3+
Keywords: Dagelijks leven; Fantaseren