Iedereen is gek! : alles over ons bizarre brein. - Schutten, Jan Paul, ....-; Driessen, Ype, ....-; Stam, Willem, ....- (Leuven : Davidsfonds/Infodok, 2010)
Ons hele leven wordt bepaald door zo'n 1200 tot 1400 gram aan hersenen. Toch is die grijze massa in ons hoofd altijd een mysterie geweest. Waar komen onze gedachten vandaan? Hoe zien ze er uit? Waarom zijn sommige mensen geniaal en anderen niet? Waar komen emoties als angst, blijdschap of woede vandaan? Hoe werkt dat bizarre brein? De laatste jaren hebben we een heleboel antwoorden op die raadsels gevonden. We weten bijvoorbeeld waarom we sommige dingen meteen vergeten en andere dingen niet. Waarom we bepaalde dingen lekker of juist vies vinden. Wat er gebeurt als we verliefd worden. Of waarom we soms vrolijk en soms somber zijn. Iedereen is gek! vertelt je alles over het brein, leuke weetjes waar je in het dagelijks leven veel aan zult hebben. Aan de hand van testjes en proefjes legt het boek uit hoe we onze hersenen kunnen trainen om nog slimmer te worden. Hoe we kunnen leren om meer te onthouden. En zelfs hoe we kunnen leren om vaker gelukkig te zijn. Daarmee kunnen we ons hoofd een klein beetje sturen. Een klein beetje. Want uiteindelijk blijft ons brein ons altijd de baas - Via eenvoudige testen en proefjes wordt getracht kinderen inzicht te geven in het mysterie van de hersenen.
De auteur, een bekend schrijver van vooral informatieve jeugdboeken, werd bijgestaan door twee professoren. Na een inleiding volgen vijf thematische delen met testen. De meeste daarvan zijn klassiekers die je in elk handboek psychologie terug kunt vinden, maar de glasheldere toelichting zorgt ervoor dat ze echt duidelijk worden. Tussendoor onthult de auteur of vrouwen nu echt twee dingen tegelijk kunnen doen en of het winnen van de lotto je echt gelukkig maakt. Dat alles wordt verlucht met gekleurde fotostrips. Ruim opgezette en kleurrijke lay-out met gekleurde koppen en kaders. Er is geen register aanwezig. Het boek is gebaseerd op het Kinderuniversiteitprogramma van de KU Leuven, dat kinderen (en hun ouders) warm wil maken voor de verschillende wetenschappen. Toch zullen niet alleen kinderen dit boek weten te waarderen, eventueel zullen ook volwassenen het met plezier lezen. De hersenen zijn beslist geen eenvoudige materie, maar na het lezen van dit boek weet je alleszins hoe je ze een klein beetje kunt sturen.
Leeftijd: 8+.
Keywords: Hersenen; Lichaam