Het babybrein : over de ontwikkeling van de hersenen bij baby's. - van Elk, Michiel, 1980-; Hunnius, Sabine, ....- (Amsterdam : Bakker, 2010)
Kun je communiceren met een baby nog voordat hij kan praten? Kun je baby's slimmer maken door ze te trainen? Waarom willen peuters alles nadoen wat ze volwassenen zien doen? Waarom kunnen we ons niets herinneren van onze eigen babytijd? De babytijd is een fascinerende periode waarin zuigelingen zich in hoog tempo ontwikkelen en tal van nieuwe ervaringen opdoen. In Het babybrein wordt beschreven hoe recent neurowetenschappelijk onderzoek nieuwe inzichten geeft in de ontwikkeling van het babybrein. Michiel van Elk en Sabine Hunnius leggen op heldere wijze uit hoe baby's leren kijken, bewegen, praten en onthouden en welke hersengebieden hierbij een rol spelen. De vroegste ervaringen van baby's blijken van doorslaggevend belang voor de latere ontwikkeling. De auteurs geven in het populairwetenschappelijke boek een uiteenzetting van resultaten van hersenonderzoek bij baby's. Ter introductie krijgt de lezer in het kort de geschiedenis van dit soort onderzoek, de onderzoeksmethoden en inzicht in de biologie en functies van de hersenen. Vervolgens worden vanaf het foetusstadium tot aan het peuterstadium (ca. 2 jaar) de ontwikkeling van de zintuigen (zien, horen, voelen, proeven, ruiken), de motoriek, communicatie, het leren en het belang van omgevingsfactoren aan de hand van onder andere onderzoeksresultaten beschreven. De informatie staat in vlotte leestaal en wordt begeleid door zwart-witillustraties, grafieken en foto's. De rode draad is de wisselwerking tussen aanleg en omgeving bij de hersenontwikkeling en dat de ontwikkeling van basale functies vooraf gaat aan de complexere cognitieve ontwikkeling. Het boek eindigt nogal plots. Toegankelijke goede hulp voor (toekomstige) ouders. Met kaders, noten, literatuur, enkele sites en register.
Inhoudsopgave
Keywords: Baby's -- Socialisatie; Hersenontwikkeling; Ontwikkelingspsychologie -- Baby's.; Opvoeding