Transculturele vaardigheden voor therapeuten : een systeemtheoretisch behandelmodel. - Jessurun, Nel, ....- (Bussum : Coutinho, 2010)
Een systeemtheoretisch behandelmodel Wat bedoelen we precies met 'gezond' en 'normaal'? In een maatschappij die steeds diverser wordt, kunnen therapeuten niet meer uitgaan van één mensbeeld en één opvatting over psychische gezondheid. Zij zullen hun kennis en kunde een bredere basis moeten geven en gevoeliger moeten worden voor de diversiteit van hun cliënten. Transculturele vaardigheden voor therapeuten is een leidraad bij dit proces. De auteur gaat uit van de methoden en technieken van de systeem- en communicatietheorie en vult deze aan met concepten uit de antropologie. Zo ontstaat een systeemtheoretisch behandelmodel waarin het diversiteitsaspect daadwerkelijk handen en voeten krijgt. Zowel in het boek als op de bijbehorende website wordt de theorie ondersteund door een groot aantal oefeningen en opdrachten die individueel, met collega's of met het cliëntsysteem uitgevoerd kunnen worden. Dit boek is bedoeld voor (aankomend) (gezins)therapeuten, maatschappelijk werkers, sociaal-verpleegkundigen en artsen. Daarnaast is het geschikt voor eenieder die zijn culturele competentie door middel van het systeemdenken wil vergroten.
De auteur renoveert met deze uitgave haar boek uit 1993. Zij werkt in de geestelijke gezondheidszorg; haar cliënten zijn veelzijdig en pluriform. Ondanks de snelle en vele veranderingen in de Nederlandse samenleving naar een multiculturele maatschappij is de therapeutische praktijk niet altijd meegegroeid. Zij pleit ervoor de kijk op de systeemtheoretische therapie te verruimen bij de behandeling van hulpvragers die hier niet geboren zijn. Zoiets vergt een andere bejegening en aanpak, zo toont zij in haar analyses en praktijkervaring. Het boek is bedoeld voor hulpverleners of studerenden hiervoor; de interculturele professionele competentie wordt aangereikt en is voorzien van vele praktische oefeningen. Voor hbo-studenten is dit boek een welkome aanvulling op de vakliteratuur.
(Verkorte inhoudsopgave) Premisse - Deel I Sociaal-maatschappelijke aspecten - 1 Uitdagingen van de praktijk -2 Maatschappelijke aspecten van de transculturele systeemtherapie - Deel II Theoretische concepten en methodische bouwstenen - 3 Theoretische concepten - 4 Bouwstenen van de transculturele systeemtheorie - 5 Ondersteunende methodische vaardigheden - Deel III Vaardigheden - 6 Systemisch bevragen, gegevens ordenen en interpreteren met behulp van genogrammen - 7 Lichaamstaal en pijn - 8 Het systemisch (kennismakings) gesprek - Deel IV Oefeningen - Bijlage 1 - De korte uitsprakenlijst - Bijlage 2 - Sleutels bij de verborgen figuren
Keywords: Systeemtheoretische psychotherapie; Migranten -- Psychosociale hulpverlening