Chinese vrijwilligers? : over de driehoeksverhouding tussen vrijwilligerswerk, activering en arbeidsmarkt. - Hambach, Eva, ....-; Hustinx, Lesley, ....-; Redig, Guy, 1953- (Brussel : Politeia, 2010)
De revival van het vrijwilligerswerk is al een aantal jaren een feit. Maar recent duiken nieuwe vormen van vrijwilligerswerk op: in het bedrijfsleven, aan de overheid (OCMW's, arbeidsmarktbeleid, gezondheidssector), in onderwijsinstellingen en andere instituten. Bovendien staan niet alle vrijwilligersorganisaties open voor alle doelgroepen. Het vrijwilligersbestand in Vlaanderen heeft er ongetwijfeld baat bij als we werk maken van de inzet van jongeren (via maatschappelijke stages), van ouderen (via een gericht beleid) en van kansengroepen (via verschillende ondersteunende maatregelen, een uitgestippeld arbeidsmarktbeleid, initiatieven vanuit OCMW's). Creëert de driehoeksverhouding tussen vrijwilligerswerk, activering en arbeidsmarkt vrijwilligers tegen wil en dank? Of hebben Chinese vrijwilligers alleen maar te winnen bij het activeringsdiscours? In deze publicatie worden de ontwikkelingen van 'geleid' vrijwilligerswerk bekeken vanuit verschillende invalshoeken: maatschappelijk, historisch, wetenschappelijk. Het resultaat is een uniek boek dat focust op het vrijwilligerswerk in volle ontwikkeling.
Keywords: Vrijwilligerswerk