Een nieuw gezin : een nieuwe kans. - Willems, Jos, ....- (Gent : Witsand, 2010)
Wie de man of de vrouw van zijn leven ontmoet, heeft een droom. Ook als je prins of prinses kinderen blijkt te hebben, n een ex. Meedraaien in een nieuw samengesteld gezin: op zich is het niet zo uitzonderlijk meer. Steeds meer kinderen groeien op in een gezin waarin een van de ouders niet de biologische ouder is. In vele gevallen verloopt dit zo goed als probleemloos. Toch hebben we de afgelopen jaren ook kunnen vaststellen wat de vaak onverwachte valkuilen kunnen zijn van leven in een nieuw gezin. Niet zelden is het opvoeden en mee zorg dragen voor 'het kind van de ex' onrechtstreeks oorzaak van nieuwe relatieproblemen, terwijl iedereen ervan droomt zijn of haar nieuwe gezin tot een succes te maken. Dit boek brengt alles bij elkaar wat we weten over hoe succesvolle nieuw samengestelde gezinnen functioneren. Voor wie eraan begint of er soms zijn weg in dreigt te verliezen, kunnen ervaringen van anderen een gids zijn. Een nieuw gezin betekent voor iedereen een nieuwe kans. En als we die
Goed benutten, wordt iedereen weer gelukkig... Met dit boek wil ex-schooldirecteur Jos Willems lezers helpen om van een nieuw samengesteld gezin een succes te maken. De auteur had na zijn scheiding zelf twee relaties waarin hij telkens stiefvader was van n kind. In de inleiding maakt Willems een balans op van de schaduwzijden en nieuwe kansen van een nieuw samengesteld gezin. Vervolgens ontwikkelt hij een kritische, genuanceerde visie op de plaats van het gezin in de maatschappij. De lezers krijgt hier een antwoord op vragen als: hoe hebben huwelijk en gezin zich ontwikkeld tot wat ze vandaag zijn? Welke plaats zal het nieuw samengestelde gezin innemen in de toekomst? Waar komt het stereotiepe beeld van de boze stiefmoeder vandaan? In het tweede deel komt het 'nieuwe gezin' aan bod. Hier zoekt Willems naar de oorzaken van problemen en biedt hij mogelijke oplossingen. Hij gaat hiervoor zowel te rade bij lotgenoten als bij onderzoekers. Dat alles resulteert in tien 'denktrajecten'. Achteraan
Volgt een aantal bijlagen (waaronder checklists, lectuursuggesties en een wetsvoorstel). Een deskundig boek met tal van concrete tips
Inhoudsopgave : Deel 1 : Het drijfzand waarop wij leven 1. Een andere wereld, een ander gezin 2. De mythe van het kerngezin 3. De boze stiefmoeder en de goede stiefvader Deel 2 : Het nieuwe gezin 1. Een goede scheiding : jouw beste waarborg 2. Haast je langzaam en heb geduld 3. Irrele verwachtingen vermijden 4. Praten, praten en nog eens praten 5. De rolverdeling binnen en buiten het gezin 6. Over opvoeding en discipline 7. Gezag krijgt men niet cadeau 8. Prioriteiten stellen 9. Loyaliteit, de sleutel tot goede relaties 10. En dan zijn er nog de exen
Keywords: Nieuwsamengestelde gezinnen