Firma Alzheimer : afbraakwerken. - Van Oers, Johan, ....- (Gent : Witsand, 2010)
Alzheimer is een ziekte die hevig tekeergaat: bij wie aan de ziekte lijdt, maar ook bij wie zich ophoudt in de omgeving van een patiënt. In de verhalen in dit boek komt de realiteit van leven met Alzheimer tot leven: in de zorg en in thuissituaties. Het zijn stuk voor stuk ontroerende verhalen, die man en paard noemen, maar ons tegelijk een glimlach van herkenning ontlokken. In dit boek bundelt Johan Van Oers - een deskundige op het vlak van dementie en zelf zoon van een moeder met Alzheimer - tien verhalen over de zorg voor en het leven van dementerende mensen. De patiënten waarover Van Oers schrijft, hebben diverse achtergronden en leven zowel in zorgcentra als in thuissituaties. Centraal staat steeds hun dagelijkse leven. Ook de auteur zelf komt overigens aan bod als een van de personages: hij vertelt namelijk over zijn bezorgdheid wanneer zijn petekind Thomas hem per toeval confronteert met zijn eigen vergeetachtigheid. De verhalen worden aangevuld met een vijftiental gedichten die de auteur schreef naar aanleiding van de dementie van zijn moeder en waarin hij een ander, poëtisch licht tracht te werpen op verschillende aspecten van dementie. Achteraan volgen een verklaring van de verwijzingen in de verhalen en een verantwoording van de gedichten. Een af en toe meeslepende en vaak herkenbare bundel voor mensen uit de zorgsector of naasten van iemand met Alzheimer.
Keywords: Ziekte van Alzheimer