Autisme als contextblindheid. - Vermeulen, Peter, 1962- (Leuven : Acco, 2009)
Waarom lijkt de maan aan de horizon zo groot? Waarom is een boek soms ook een moordwapen? Het antwoord op deze vragen is: omdat we gevoelig zijn voor context. Niets van wat we waarnemen heeft immers een absolute of vaste betekenis. Tranen op iemands wang kunnen verdriet betekenen, maar ook blijdschap, opluchting of gewoon een allergische reactie. De betekenis van tranen hangt dus af van de context. En dat is niet alleen zo met tranen, maar met alles. Er zijn mensen die moeite hebben met context, met de steeds wisselende betekenissen van prikkels. In Vlaanderen en Nederland zijn ze met meer dan 100.000. Door een afwijking in de ontwikkeling van de hersenen slagen deze mensen er moeilijk in context te gebruiken om zin te geven aan wat ze zien, horen, proeven, ruiken en voelen. Ze lijden aan contextblindheid. De wereld met al zijn meervoudige betekenissen is voor hen erg verwarrend. Ze denken absoluut in een relatieve wereld. Misverstanden in communicatie en sociale omgang zijn een logisch
Gevolg. In dit boek gaat Peter Vermeulen op zoek naar de rol van context in de menselijke waarneming en informatieverwerking. Op een begrijpelijke manier vat hij wetenschappelijk onderzoek naar de rol van context in de werking van het menselijk brein samen. Talrijke anekdotes en voorbeelden illustreren hoe contextblindheid een verklaring kan bieden voor het denken en gedrag van mensen met autisme. In dit boek bespreekt Peter Vermeulen, pedagoog en autismedeskundige voor Autisme Centraal, de rol die de context speelt bij informatieverwerking door het menselijk brein. Vanuit dat perspectief beschrijft hij autisme als een aandoening die ervoor zorgt dat men blind is voor de context. Na een algemene inleiding gaat Vermeulen in op het begrip 'context'. Vervolgens bekijkt hij hoe ons brein rekening houdt met de context en schetst hij de problemen die optreden in een autistisch brein. De volgende hoofdstukken bespreken de rol van de context in respectievelijk de waarneming, sociaal contact, communicatie
En kennis. Daarna ontwikkelt de auteur zijn theorie van autisme als contextblindheid en schetst hij de praktische consequenties, met onder meer aandacht voor de diagnostiek en gecontextualiseerde vaardigheidstrainingen. Elk hoofdstuk opent met enkele kernvragen en sluit af met een samenvatting. Daarnaast bevat het boek zwart-witfoto's, afbeeldingen, schema's, voorbeelden, een bibliografie en eindnoten. Een goed gedocumenteerd en vlot geschreven boek, dat een boeiende en andere blik biedt op autisme
Inhoudsopgave : Inleiding Context - Context in het brein - Context in waarneming - Context in sociaal contact - Context in communicatie - Context in kennis - Autisme als contextblindheid: de theorie - Autisme als contextblindheid: de praktijk
Keywords: Autisme