Het Aspergersyndroom en pesten : gids voor ouders, leerkrachten en professionals. - Dubin, Nick, ....-; De Ridder, Rob (Robert Josephus Maria), 1950- (Huizen : Pica, 2008)
Pesten is een serieus probleem voor kinderen en volwassenen met het syndroom van Asperger, zowel op school als op het werk. Afwijkend gedrag, doordat sociale regels niet begrepen worden, of bijvoorbeeld het fladderen in stresssituaties, verhogen het risico op pesten. Nick Dubin, die zelf Asperger heeft en slachtoffer van pesten was, beschrijft welke negatieve effecten het pesten op zijn leven heeft gehad. Hij ontrafelt waarom pesters pesten, benadrukt de cruciale rol van mensen in de omgeving en geeft strategieën voor ouders, leerkrachten en slachtoffers om het pesten een halt toe te roepen. Het Aspergersyndroom behoort tot de 'autisme-spectrumstoornissen' (ASS) en werd in 1994 toegevoegd aan de DSM-IV ter identificatie van psychische stoornissen. Het boek houdt het midden tussen een ego-verhaal en een met praktijkvoorbeelden onderbouwde gids voor degenen, die direct of indirect met het fenomeen autisme of Asperger in aanraking komen. De auteur kreeg in 2004 de diagnose 'Asperger' en belicht op een soms meeslepende, soms zakelijke wijze de perikelen rond dit syndroom vooral vanuit het slachtofferschap van pestgedrag. Door bijvoorbeeld hun lage frustratiedrempel, lichtgelovigheid en slechte signaalverwerking wordt ASS-kinderen groot onrecht aangedaan. De publicatie beoogt overtuigend onder meer de versterking van de positie van slachtoffers en ouders. Bevat een literatuurlijst en een lijst van aanbevolen boeken, films en websites. Bij voorkeur te gebruiken in combinatie met andere literatuur over het Aspergersyndroom. Geschikt voor leken en professionals voor de omgang met kinderen met het Aspergersyndroom.
Inhoudsopgave : 1. Hoe ik gepest werd 2. Makkelijk doelwit : kinderen met autisme spectrumstoornis (ASS) 3. Hoe maak je slachtoffers sterk? 4. Hoe maak je omstanders sterk? 5. Hoe maak je leerkrachten sterk? 6. Het begrijpen van pesters? 7. Hoe maak je ouders sterk? 8. Hoe maak je de school sterk? 9. Een interview met mijn ouders
Keywords: Aspergersyndroom; Pesten