Signalering in het sociaalagogisch werk : met het oog op de samenleving. - Sluiter, Siny, ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2010)
Sociaalagogisch werkers werken met doelgroepen die in meer of mindere mate worden benvloed door maatschappelijke ontwikkelingen en problemen en mede daardoor behoren tot de kwetsbare groepen van onze samenleving. Daarom is het voor sociaalagogisch werkers noodzakelijk ook 'een oog op de samenleving' gericht te houden. Signalering betekent dat zij onderzoeken wat de invloed van de samenleving is op de situatie van hun doelgroepen en welke acties vervolgens mogelijk zijn in het belang van doelgroepen en de samenleving als geheel. Signalering in het sociaalagogisch werk verduidelijkt eerst hoe maatschappelijke ontwikkelingen van invloed zijn op personen, gezinnen en groepen. Daarna wordt de methodiek van signalering uitvoerig uiteengezet met praktijkvoorbeelden. Tevens worden diverse werkwijzen en werkvormen beschreven. Vervolgens bespreekt het boek wat de invoering van de signaleringsfunctie betekent voor de sociaalagogische organisatie en voor managers. Tot slot is er aandacht voor preventie
Omdat er vele raakvlakken en overeenkomsten zijn met signalering. Dit boek is de geheel vernieuwde opvolger van Signalering in het maatschappelijk werk dat door vele opleidingen wordt gebruikt. Ook deze nieuwe uitgave is bedoeld voor studenten en docenten van sociaalagogische opleidingen. Het boek is zodanig opgezet dat het goed aansluit bij de huidige onderwijspraktijk. Daarnaast is het van belang voor sociaalagogisch werkers, praktijkleiders, supervisoren, managers en voor mensen die meer willen weten over de signaleringsfunctie in het sociaalagogisch werk
Inhoudsopgave : DEEL I - Signalering in relatie tot historische en maatschappelijke ontwikkelingen 1. Signalering als kerntaak voor sociaalagogische werkers 2. De geschiedenis van het sociaalagogisch werk en signalering 3. Maatschappelijke ontwikkelingen en problemen van burgers DEEL II - Signalering van begin tot eind 4. Signalering in de context van sociaalagogisch handelen 5. Het initiren van een signaleringsproces 6. Het signaleringsproces
7. De Vliegende Hollander DEEL III - Signalering in de context van de organisatie 8. De kracht van de visie 9. Beleid en organisatie DEEL IV - Werkvormen en werkwijzen 10. Netwerken en strategisch handelen 11. Overtuigen, samenwerken en onderhandelen DEEL V - Preventie en signalering 12. Preventie, sociaalagogisch werk en signalering 13. Functies en methoden van preventie 14. Bronnen voor informatie en inspiratie
Geheel vernieuwde opvolger van Signalering in het maatschappelijk werk.
Keywords: Maatschappelijk werk -- Methodiek